- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си: Русија и Кина издржале искушења — увек ћемо бити пријатељи и поуздани партнери

© POOL / Уђи у базу фотографијаПутин у посети Кини
Путин у посети Кини - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
Пратите нас
Односи Русије и Кине издржали су искушења у условима променљиве међународне ситуације, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг. Кина намерава да увек буде добар сусед Русији, пријатељ и поуздани партнер, поручио је кинески лидер током сусрета са председником Русије Владимиром Путином.

„Ова година је у знаку 75. годишњице успостављања дипломатских односа Кине и Русије. У протекле три четвртине века кинеско-руски односи очврснули су у тешким условима, издржали искушење променљиве међународне ситуације. Данас представљају мерило односа између великих сила и суседних земаља, одликују се узајамним поштовањем, поверењем, пријатељством и обостраном користи“, рекао је Си.

Он је подсетио да се до сада састао са Путином најмање 40 пута.
„Такве блиске везе нам омогућавају нам да зацртамо стратешке правце за одржавање стабилне и брзе динамике раста руско-кинеских односа, који нису били нимало лаки и стога заслужују најпажљивији третман“, поручио је је председник Кине.
Кинески лидер је истакао да одрживи развој односа Кине и Русије не само да задовољава фундаменталне интересе две земље и народа, већ и доприноси миру и просперитету у региону и широм света.
„У новом приступу намеравамо да увек будемо добри суседи са Русијом, пријатељи од поверења и поуздани партнери, као и да доследно јачамо вишевековно пријатељство између два народа, заједнички тежећи мултинационалној равноправности и праведности“, закључио је Си.
Свечани дочек за Путина испред Великог дома народа - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
РУСИЈА
Продубљивање свеобухватног партнерства и стратешке сарадње: Разговор Путина и Сија у Пекингу /видео/
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала