- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Рањени премијер Словачке Роберт Фицо - Sputnik Србија

Словачки министар одбране: Атентат на Фица унапред планиран; Подигнута оптужница против нападача

Пратите нас
Словачки премијер Роберт Фицо налази се у болници у Банској Бистрици где је оперисан после рањавања у пуцњави након седнице Владе која је одржана у граду Хандлова, на око 150 километара североисточно од Братиславе. Према последњим информацијама, Фицо је уведен у стање индуковане коме после вишечасовне операције.
На Фица је пуцано када је, после састанка у среду, изашао да се поздрави са окупљеним грађанима.
Нападач на Фица је ухапшен након што је на словачког премијера испалио неколико хитаца. Против нападача је подигнута оптужница за кривично дело покушај убиства из политичких разлога.
Министар одбране Словачке изјавио је, након ванредне седнице Државног савета безбедности и Владе, да лекари чине све да стабилизују пацијента, као и да не може да констатује да се ситуација развија позитивно нити да је он ван животне опасности.
Министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток претходно је на конференцији за новинаре истакао да је на премијера испаљено пет хитаца и потврдио да је атентат на премијера изведен због политичких мотива.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:13 16.05.2024
Словачки премијер Роберт Фицо сећа се околности атентата извршеног на њега 15. маја, изјавио је за ТВ ТАЗ новоизабрани председник Петер Пелегрини, који је посетио шефа Влада у болници.
„Он се свега сећа. Изненађен је како се то (атентат) брзо одиграо“, истакао је Пелегрини.
Премијер је био свестан када је допремљен у болницу и сећа се, према Пелегринијевим речима, како су му пружили прву помоћ. Пелегрини је успео да данас неколико минута поразговара са Фицом.
19:18 16.05.2024
Покушај атентата на словачког премијера Роберта Фица био је унапред планиран, изјавио је потпредседник Владе и министар одбране земље Роберт Калињак на конференцији за новинаре.
Он је додао да се не ради о несрећном случају и напоменуо да је нападач раније присуствовао протесту у Долној Купи, где је се одржавала седница владе, како су раније пренели медији.
19:16 16.05.2024
Начелница болнице у којој је хоспитализован словачки премијер, Миријам Лапуникова, изјавила је да за четвртак није планирана још једна операција.
Према њеним речима, конзилијум који би могао да донесе одлуку о његовом премештању у болницу у Братислави одржаће се 20. маја.
Она је напоменула да ће ова одлука зависити од самог Фица. Како је навела, треба схватити жељу премијера да буде близу куће и породице.
17:12 16.05.2024
У Словачкој је појачана безбедност у близини медијских зграда, као и безбедност политичара након покушаја атентата на премијера, изјавио је заменик начелника словачке полиције Растислав Полакович.
„Појачали смо надзор лица и места где могу бити потенцијалне претње, појачали смо надзор у близини медијских кућа и осигурали безбедност посланика и читавог политичког спектра“, прецизирао је он.
17:01 16.05.2024
Опозициона прозападна странка Прогресивна Словачка позвала је остала политичка удружења да се 100 дана уздрже од „поларизације друштва“ због покушаја атентата на премијера Роберта Фица.
„Хајде да се договоримо да као први корак буде најмање 100 дана мира. Хајде да се договоримо да ћемо се сви уздржати од било каквих политичких напада најмање 100 дана, као и од политичких корака и предлога у осетљивим областима који ће поларизовати наше друштво“, рекао је председник странке Михал Шимечка за телецизију „Та3“.
Према његовим речима, странка Прогресивна Словачка је на дуже време прекинула предизборну кампању за Европски парламент, јер је у садашњој ситуацији слога у друштву важнија од избора.
15:25 16.05.2024
Стање премијера Словачке оцењује се као веома озбиљно, саопштио је новоизабрани председник Петер Пелегрини.
„Стање премијера Роберта Фица се оцењује као веома тешко. Био је на ивици смрти. Било ми је дозвољено да разговарам са њим само неколико минута“, рекао је Пелегрини новинарима испред болнице у Банској Бистрици у којој је Фицо хоспитализован.
Према његовим речима, премијера чекају тешки дани.
„Господину премијеру желим пуно снаге у борби која га чека. Предстоји му веома тежак период, држимо палчеве и верујемо да неће бити компликација“, додао је Пелегрини.
13:44 16.05.2024
Министар полиције: Подигнута оптужница против нападача, није био члан ниједне радикалне политичке групе
Атентатор на премијера Словачке оптужен је за покушај убиства из политичких мотива, саопштио је словачки министар полиције Матуш Шутај Ешток након ванредне седнице Државног савета безбедности и Владе.
„Полиција ради само са једном верзијом. Нападач који је покушао да убије Роберта Фица оптужен је за кривично дело – покушај убиства из политичких разлога“, рекао је министар.
Нападач је, према његовим речима, деловао сам. Учествовао је у антивладиним протестима, али није повезан са радикалним групама.
„Можемо да потврдимо да није члан ниједне радикалне политичке групе. Деловао је сам. Такође можемо да потврдимо да је учествовао у антивладиним протестима који су се одржавали прошле године“, рекао је Шутај Ешток на конференцији за штампу.
Он је додао да нападач није подржавао деловања Владе и да је био против прекида испорука оружја Украјини.
„Обустава војне помоћи Украјини, мешање у рад јавне телевизије, оставка председника судског већа – све је то навео као разлоге зашто се није слагао са Владом и зашто је је одлучио да поступи на тај начин и изврши атентат на премијера, којег није подржавао“, објаснио је министар полиције.
Он је напоменуо да су снаге безбедности појачале заштиту државних службеника, политичара и медија у светлу атентата на Фица.
13:37 16.05.2024
Словачки премијер Роберт Фицо и даље је у тешком стању, изјавио је словачки министар одбране Роберт Калињак.
„Стање Роберта Фица је и даље тешко, лекари чине све да стабилизују пацијента. За сада не можемо да констатујемо да се ситуација развија позитивно и да је он ван животне опасности. Тешко је рањен“, саопштио је он након ванредне седнице Државног савета безбедности и Владе.
12:21 16.05.2024
Министар спољних послова Немачке Аналена Бербок изразила је подршку премијеру Словачке Роберту Фицу. Међутим, није правилно изговорила његово презиме.
„Наше мисли су уз Роберта Фика, његову породицу и наше словачке пријатеље“, рекла је Аналена Бербок у обраћању Бундестагу.
12:09 16.05.2024
У Братислави је почела ванредна седница чланова Владе у вези са покушајем убиства словачког премијера Роберта Фица.
На агенди је само једно питање: „Процена актуелне безбедносне ситуације“.
11:50 16.05.2024
Словачки премијер Роберт Фицо је прагматичан и редак политичар у модерној Европи, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Према његовим речима, напад атентатора представља „квинтесенцију нове Европе – дебилно-русофобске, вазалско необуздане и потпуно сулуде”, док Фицо „представља онај део европског естаблишмента који није изгубио везу са реалношћу и не жели да се његови грађани претворе у сиви радиоактивни пепео“.
„Наравно, мета је постао он. У Европи је неколицина људи као што је он и такви људи морају да воде рачуна о својој безбедности“, напоменуо је Медведев и пожелео премијеру брз опоравак.
11:27 16.05.2024
Атентатор на Роберта Фица подржавао Украјину
Нападач на словачког премијера Јурај Цинтула је 24. априла учествовао на протесту у месту Долна Крупе, где се одржавала седница кабинета министара, наводи телевизија „ТВновини“.
Према информацијама телевизије, демонстранти су узвикивали „Живела Украјина“, „Издајници“, „Доста је Фица“.
11:22 16.05.2024
Министар полиције Матуш Шутај Ешток саопштио је да је Словачка малтене на ивици грађанског рата.
„Атентат на премијера Словачке Роберта Фица је политички мотиван, земља је готово на прагу грађанског рата. Нападач је пуцао имајући јасну политичку мотивацију. Одлучио је да нападне премијера након председничких избора. Тај атентат је политички мотивисан “, објаснио је он, преносе „Новинки.цз“.
11:06 16.05.2024
Подигнута оптужница против нападача на Роберта Фица, прети му доживотна робија
Полиција је подигла оптужницу против приведеног нападача, он је оптужен за покушај убиства с предумишљајем на словачког премијера Роберта Фица, прети му доживотна робија, саопштила је словачка телевизија „Маркиза“.
„Полиција је оптужила Јураја Ц. за покушај убиства с предумишљајем заштићене особе, из освете. Њему прети од 25 година затвора до доживотне казне. 71. годишњи мушкарац налази се у затвору“, наводи се у саопштењу.
10:39 16.05.2024
Словачки премијер Роберт Фицо је још у априлу предвидео покушај убиства некога од чланова Владе.
Он је тада објавио да фрустрацију једног дела друштва погоршавају поједини словачки медији.
„На улицама ружно псују политичаре из Владе. Само чекам када ће се та фрустрација, коју интензивно погоршавају портали 'Деник Н', 'Сме' и 'Актуалити', резултирати убиством некога од првих Владиних политичара. Не преувеличавам то ни за милиметар“, упозорио је Фицо у видео-обраћању на друштвеним мрежама.
Како је рекао, фрустрацију једног дела друштва изазвали су резултати председничких избора у Словачкој, на којима је победио Петер Пелегрини, а не либерални кандидат Иван Корчок, којег су подржали поједини бирачи.
08:57 16.05.2024
Фицо у стабилном, али и даље тешком стању
Лекари су током ноћи успели да стабилизују стање словачког премијера Роберта Фица после јучерашњег атентата у граду Хандлови, али оно је и даље тешко, саопштила је данас директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова.
Фицо је хоспитализован а два лекарска тима оперисала су словачког премијера пет сати.
„Тренутно се предузимају даље радње за побољшање његовог стања“, рекао је словачки министар одбране Роберт Калињак.
08:47 16.05.2024
Министар одбране Словачке изјавио да су лекари успели да стабилизују стање премијера, али да је ситуација и даље озбиљна.
08:27 16.05.2024
Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток затражиће данас од потпредседника Владе Томаша Тарабе сазивање Савета безбедности Словачке, после атентата на премијера Роберта Фица.
08:25 16.05.2024
Након јучерашње пуцњаве у којој је тешко рањен, премијер Словачке Роберт Фицо је оперисан и није животно угрожен, саопштио је његов заменик Томаш Тараба.
08:13 16.05.2024
Словачки премијер Роберт Фицо је у стабилном стању након операције, саопштио је заменик министра за заштиту животне средине Филип Куфа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала