Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић о седници ГС УН о Сребреници: У историју ће ући оно што ћу им рећи

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у обраћању на седници Генералне скупштине Уједињених нација о резолуцији о Сребреници рећи оно што ће ући у историју.
"У историјске читанке ће ући то што ћу им рећи. Лажу све време. Кажу да нема колективне кривице, а које име пише у резолуцији? Нисте казнили оне који су вадили очи Слободану Илићу судији. Ко постоји да га Србија није испоручила? Све је испоручила, све сте урадили за индивидуалну одговорност. Што лажете? Ја се не осећам немоћно, ушао сам у ринг са неким ко је троструко тежи, знајући да ћемо да изгубимо, али ћемо да се боримо", рекао је Вучић за РТС.
Како је навео, постоје четири циља која желе да постигну усвајањем резолуције о Сребреници.

"Први циљ је укидање Републике Српске, други је ревизија пресуде за одговорност Републике Србије, трећи - неко би мало пара да добије од Србије и да је тужи за одштету, а четврти је додатно оптерећивање Србије и стављање самара на њена леђа и плећа, а није им циљ да граде ближе односе, већ жеља да на такав начин униште сваку врсту отпора њиховој накани да своју државу организују централистички, супротно Дејтонском споразуму", нагласио је Вучић.

На питање да ли је последица ново распиривање међунационалних сукоба, каже да су то дубинске и много теже последице.
“Јер ми смо урадили, разговарали смо са људима и ви видите људима је тешко ово око Kосова, али људи знају да ће то да гурају до неког тренутка, а да не могу да их убаце у Уједињене нације, па негде имају неку врсту мање сигурности, али ипак сигурности. Јер то не могу без нас. А што се тиче овога, људи имају подозрење, страх, али се осећају кивно и бесно. Осећају и јед и и гнев”, нагласио је Вучић.
Указао је и да ми немамо проблем да постоји Босна и Херцеговина.
“Никада га нисмо имали и увек смо се држали Дејтонског мировног споразума и њиховог Устава. Али, наравно, и Република Српска мора да постоји у складу са Дејтонским мировним споразумом. У томе су разлике. Али, они су нам сада показали шта је то што и ми значимо и колико желе и дијалог и добре односе са нама”, навео је Вучић.
Додао је да земље уочи седнице Генералне Скупштине УН трпе огромне притиске.
"За седам дана, баш у ово време ће, претпостављам, да се заврши седница Генералне скупштине Уједињених нација. Они ће формално да победе. Ја мислим да ће сваки грађанин Србије, без обзира на националност, да се осећа поносно", рекао је председник Србије.
И вечерас смо се борили, и вечерас смо коначно добили потврду за неке да ће да буду уздржани.
"Неки који су били уздржани, под притиском су их натерали да буду против".
Председник је рекао да ће Мађарска сигурно гласати против резолуције о Сребреници у ГС УН, као и да је сигуран да за резолуцију неће гласати ни Словачка, ни Кипар.
“Надам се и верујем да моји пријатељи, и лични и ове земље, из Емирата и Бахреина неће гласати ‘за‘“, рекао је Вучић.
Додао је и да је скоро па уверен да ће, како је рекао, наши кинески пријатељи бити против.
“И то по први пут и то је од великог значаја. Ја сам разговарао са председником Сијем лично о томе и он је мени указао на то колико му је одвратно све што раде против Србије и бескрајно му хвала на томе“, рекао је Вучић и истакао да је реч о одговорном и озбиљном човеку.
Истакао је да Србија ради све што може, али да је Србија мала земља у односу на линију Берлин-Лондон-Вашингтон која се залаже за усвајање те резолуције.
"Наш отпор ће бити веома јак и снажан, што ћете видети и по броју гласова. Биће јасно шта су урадили тиме - не само да нису постигли јединство, већ су поделили и свет и регион", рекао је председник.

"Ствара се нови поредак у свету - један Мексико уздржан, Никарагва против, а Црна Гора за"

Вучић је казао да је борба око Сребренице неравноправна, али да ће у четвртак увече моћи да се закључи да се рађа нови поредак у свету.
“Да постоји значајан број земаља који је спреман да се супротстави… који се не либи да говори слободно“, рекао је Вучић и додао да се он тога не либи и да не могу ништа осим да му прете.
Говорећи о томе како ће гласати земље из региона, Вучић је рекао да су Македонци наша браћа и пријатељи, иако су једни од спонзора резолуције.
“Када водите државу и знате да имате братски народ, не смете да будете циник, него морате да наставите да радите на најбољи начин…. Шта да кажем за Црну Гору, да један Мексико буде уздржан, или Никарагва против, а Црна Гора да буде за. Или Кина да буде против, а Црна Гора за. Али то вам говори колико се поредак у свету мења“, рекао је Вучић.
Истиче да су смешни “њихови за јавност извињавајући разлози“, да се ово питање користи да се прикрије Косово и слично.
“У региону довољно говори глас који ће да дају“, рекао је Вучић.
Истакао је, међутим, да су највећи кривци они који су покренули целу ствар.
“Крива ми је Подгорица и Скопље, а не они који су то направили - био бих лицемеран и кукавица да је тако. Да ли ћемо бити срећни одлукама Скопља и Подгорице? Наравно да нећемо. И да ли је то фер према Србији, наравно да није“, рекао је Вучић.

"Хоће казну за цео један народ"

Председник Србије је рекао да су у свету научили на Србију која ћути и која трпи ударце по глави. На Србију погнуте главе.
"Немојте да се лажемо да им је стало до пијетета, ја сам био у Сребреници и положио цвет. Не желе жаљење, да неко покаже највећи могући пијетет. Хоће казну за један цео народ", рекао је Вучић.
Нагласио је да је Србија напредовала брже него икада у свакој сфери у последњих 12 година, као и да смо знали да ће у тренуцима сукоба у Украјини, а пошто нисмо увели санкције Русији, многа копља да се ломе на нашим леђима.

“То сам рекао и пре две године, и пре годину дана, и данас две и по године од почетка избијања тог сукоба. Тешка позиција за Србију, посебно у условима у којима ви не дозвољавате и видите да колективни Запад неће да дозволи ништа што би могло да се чује са руске стране. Само код нас можете чути једне и друге и треће и све остале и управо то смета свима”, рекао је Вучић.

Истакао је да то говори о нашем демократском капацитету, као и да говори о слободи у нашој земљи.
“То говори и о томе да смо једна независна, једна озбиљна и одговорна земља”, нагласио је Вучић.
Указао је да му политички инстинкт говори и да је резолуција о Сребреници страшно важна.
“Можда важнија од свега. Јер ја знам како ће то тешке последице да изазове, не за мене, не за вас, можда не за нашу генерацију, за неке у будућности. Уколико буду видели да им је то прошло лако и једногласно како су замишљали да ће да прође. А да су хтели нешто лепо да учине, сели би са нама да се договарају осам месеци, а не са Немцима. Сели би са нама да разговарају, па да видимо шта можемо да направимо”, поручио је Вучић.

Желимо најбоље односе са Бошњацима

Председник Србије је рекао да жели најбоље односе са Бошњацима.
"Улажемо већи новац пропорционално него у друге делове Србије, управо у оним општинама где су Бошњаци већина. Ја мислим да ти људи то виде", рекао је Вучић.
"Сваки пут ћемо да пружимо пијетет жртвама бошњачким, саучешће породицама, али немојте да очекујете од нас да прихватимо добровољно гажење сопственог народа", рекао је председник.

"За Запад није вест да патријарху Порфирију није дозвољен улазак на КиМ"

Осврнуо се на забрану уласка патријарху Порфирија на КиМ, које је за наш народ и нашу цркву срце духовности.
"Не постоји представник Квинте и западних земља који није звао због наводног задржавања Раде Трајковић на административном прелазу. Нити је она задржана, нити ухапшена. Исто је било и за аутобус са косовским Албанцима који смо наводно задржали на граничном прелазу са Хрватском. То је била вест у свим светским медијима, а нигде нема вести да патријарху Порфирију није дозвољен улазак на КиМ. Јер њих то не интересује, а свом чеду ће све прогледати кроз прсте. И онда још слушате како су они шампиони у владавини права, а не дате једном патријарху да посети своју паству", рекао је Вучић.

О захтеву Приштине за чланство у Савету Европе: Неће им ићи лако, сада иду на други трик

Говорећи о захтеву Приштине за чланство у Савету Европе, Вучић каже да може да буде свашта, али да им неће тако лако ићи.
“Неће им то тако лако ићи, зато што би ту и Немци погазили све своје принципе. Али ја видим шта раде. Они сада раде на једном другом трику, у томе учествују Kнаус и читава та лоби машинерија око њега, Британци и тако даље. А то је да се вратимо на Ахтисаријев план, баш нас брига за Бриселски споразум, а ту можете у складу са косовским законима и косовским уставом да оснујете Заједницу српских општина, али пошто нема српских општина на северу, ма циркусијаду праве”, поручио је Вучић.
Указао је да су нам ту руке везане, као и да они ту гласају по команди.
“Оно пријатеља што имамо, то их имамо, више од тога да их имамо, нећемо их имати. Боримо се, радимо све што можемо, али су то прилично ограничене могућности”, рекао је Вучић.
На питање постоји ли опасност да нека од петорке која нас подржава када је у питању статус Kосова и Метохије у Европској унији промени свој став, Вучић каже да се нада да не.
“Словаци и Мађари док је Фица и Орбана никада неће променити свој став. Шпанија неће променити свој став по питању Kосова. Плашим се шпанског става по питању Сребренице. Kипар неће променити свој став. Надам се да Грчка неће променити свој став”, поручио је Вучић.

"Нико из Европе не реагује што неће бити Срба у хрватској Влади"

Говорећи о формирању нове владе у Хрватској, у којој неће бити представника Срба, Вучић је рекао да не зна да ли ће се сарадња са Србима наставити, али истиче да нико из Европе ни на то није хтео да реагује.
Ми имамо Хрвата у влади, рекао је Вучић и истакао да Срба у Хрватској има много више него Хрвата у Србији.
Коментаришући то што је у Осијеку на 14 година затвора, под чудним околностима, за ратне зличине осуђен судија Војног суда Војислав Медић, Вучић је истакао да том човеку држава сада не може помоћи.
У нашој земљи кад дође Гњиланска група, појави се америчка и још нека амбасада и нареде бившим лидерима да их ослободе све - “џаба што су убијани Срби и силоване Српкиње“.
“Кад не знају како да пресуде неком Србину, није важно како и шта, али ће му пресудити по сваку цену. Сами смо учествовали у таквом амбијенту, таква нам је квази елита, такви смо и ми постали“, рекао је Вучић и додао да се не усуђујемо да кажемо шта мислимо.

"Нико неће прегазити Србију"

Вучић је рекао да му многи неће опростити што их је како је навео "о јаду забавио по питању за које су мислили да ће лако проћи" и додао да неће дозволити никоме да прегази Србију, и да је за њега будућност у читанкама и уџбеницима.
Вучић је додао да га вечерас очекује један важан телефонски разговор и додао да се он са својом политичком судбином, како је рекао помирио.
"Сачувајте овај тонски део, поновићу га. Помирио сам се ја са својом политичком судбином. Као што је маршал Жуков рекао - неки нам у Европи никада неће опростити то што смо их ослободили. Ја нисам маршал Жуков, ја сам обичан мали човек, изабрани председник једне мале, али слободарске и слободољубиве земље. Никада ми неће опростити то што сам их о јаду забавио, по питању за које су мисли да ће лако да прођу и да прегазе Србију. Нису је и неће је прегазити. За мене такве будућности нема. Али за мене будућности има у читанкама, у историјским уџбеницима, то је оно што они не могу да разумеју. И зато гарантујем народу да ћу урадити све и дати све, да сачувам част и образ ове наше једине Србије", рекао је Вучић.
Он је додао да ми немамо резервну отаџбину и другу земљу.
"Земља нам је на покварен начин, на лукав начин, на одвратан начин нападнута. И ми немамо избор. Хоћемо ли да покуњимо главу, да се склонимо и да размишљамо о себи? Сувише је велика светиња коју бранимо, неко ће рећи позиваш се на Лазара. То је истина. Има ли шта светије од Србије? Шта смо ми? Који трошимо ваздух без наше Србије. Србија нам је све, Србија нам је све дала. Да се одрекнем свог народа због столице, да седим после ове три године још неко време да глумим нешто негде. Шта ће ми то у животу? Не живи човек за то да ли ће да живи 58 или 88 године. Живим за то шта ће да буде после тога", рекао је Вучић.
Одговарајући на питање да ли ћемо рећи не Западу после резолуције о Сребреници, рекао је да нећемо рећи не, али да ћемо рећи не неправди.
"Ми боримо се за своју земљу. Кажемо имамо своју Србију. Сви су нам ти ваши путеви лепи. И европски и сви други. Али нас интересују путеви Србије", рекао је он.
Вучић је рекао да ли треба да се извињава зато што је Црна Гора признала тзв. Косово и што је тиме нарушен територијални интегритет Србије.
"Да им се извињавам због тога што ће да учествују у проглашавању српског народа, који је делимично и њихов народ, бар и по последњим пописима, колико знамо, 28 или 56 одсто, видећемо колико по овом новом", рекао је Вучић.
Говорећи о српској спољној политици, председник Србије је рекао да о њој најбоље говори наш однос према санкцијама Русији и подсетио да је наша земља због својих традиционалних односа, али и због свега кроз што је сама прошла, не жели да уведе санкције Москви. Он је додао да због неувођења санкција имамо потешкоћа, али и да то има својих предности.
На питање да ли Србија може да буде посредник у сукобу Кијева и Москве, Вучић је рекао да ћемо урадити шта год буду тражили наши руски и украјински пријатељи, али да таквим стварима треба да се баве Си Ђинпинг и Џо Бајден.
Вучић је рекао да је Споразум о слободној трговини са Кином огромна предност Србије.
"То може да траје док не уђемо у Европску Унију", поручио је Вучић.
Он је нагласио да очекује једну велику кинеску инвестицију.
"Ако успемо да завршимо ту инвестицију, биће величанствено. Тај дан ћемо да организујемо ватромет најлепши и највећи у Србији", рекао је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала