Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић: Србија захвална Мађарској на ставовима по питању КиМ и резолуције о Сребреници

© Tanjug / STRМинистар спољних послова Марко Ђурић са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом
Министар спољних послова Марко Ђурић са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом  - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Марко Ђурић борави данас у Будимпешти, где је током своје прве билатералне посете разговарао са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом коме се захвалио на ставовима Мађарске по питању чланства тзв. Косова у Савету Европе и резолуцији о Сребреници и додао да ће Мађарска увек имати подршку Србије.
Ђурић у првој званичној посети Мађарској,са Сијартом о ситуацији у региону
Министар спољних послова Марко Ђурић борави данас у Будимпешти, где је током своје прве билатералне посете разговарао са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом и коме се захвалио на ставовима Мађарске по питању чланства тзв. Косова у Савету Европе и резолуцији о Сребреници и додао да ће Мађарска увек имати подршку Србије.
Двојица шефова дипломатије разговарали су и о билатералним односима две земље, као и о актуелним политичким питањима и ситуацији у региону.
"Велико ми је задовољство и част што свој мандат почињем посетом братској и пријатељској Мађарској. Односи Србије и Мађарске су захваљујући председницима Александру Вучићу и премијеру Виктору Орбану доживели велику трансформацију", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Он је Сијарту пренео поруку председника Вучића и српског народа да у годинама које долазе нећемо заборавити пријатељство те земље и подршку коју је пружила.
"Србија ће бити поуздан партнер у очувању стабилности. Ми Мађаре сматрамо нашом браћом", рекао је Ђурић и захвалио на степену права која српска заједница ужива у Мађарској.
Сијарто је поновио став Мађарске која ће гласати против резолуције о Сребреници, као и о чланству тзв. Косова у Савету Европе.
"Таква резолуција има за циљ да демонизује један народ и била би примитивна", закључио је Сијарто.
Он је рекао да су у околностима велике напетости у целом региону, ратова, атентата у суседству, пријатељство и сарадња имају велики значај.
"Савез Мађарске и Србије има изузетан и непроцењив значај за Мађарску. Ако неко мисли да је то претерано треба да зна како Србија брине о Мађарима посебно у Војводини и колико су они укључени у органе власти захваљујући владајућој СНС. Такође, енергетска безбедност Мађарске у великој мери зависи од Србије, а у плану су и различити заједнички пројекти у будућности", рекао је Сијарто.
Осим састанка Ђурића и Сијарта, одржан је и пленарни састанак делегација две земље.
Двојица министара су после свечаног ручка разменили поклоне - Ђурић је Сијарту поклонио дрес за трчање, а од њега је добио фудбалску лопту.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала