- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Поруке председника Русије и Кине из Пекинга – најава новог доба

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаПредседници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, после састанка у Кремљу
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, после састанка у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
Пратите нас
Домет сусрета лидера Русије и Кине Владимира Путина и Си Ђинпинга може се гледати пре свега кроз исказано узајамно лично поштовање, као и у свеобухватној сарадњи у свим областима коју су најавили, посебно у сарадњи у изградњи мултиполарног света, оцена је професора Драгане Митровић.
Сусрет председника две велесиле - Русије и Кине, Путина и Сија у Пекингу потврдио је да Русија и Кина исто гледају на решавање светских проблема и да се залажу за мултиполарни свет.

Узајамно поштовање темељ

Мимо погледа на политику, две државе су постигле сагласност у још низу сектора, од економије до културе, а о дометима сусрета говори и низ потписаних докумената о сарадњи.
Професор Факултета политичких наука и директор Центра за студије Азије и Далеког истока Драгана Митровић за Спутњик каже да је од великог значаја сам долазак Путина у Кину и сусрет са кинским председником само пар дана пошто је поново избран за председника Русије.
„Он тиме показује да приоритет у спољнополитичким и економским активностима Руске Федерације има Народна Република Кина и да је управо она тај стратешки партнер на кога ће се Русија у највећој мери и даље ослањати. То важи и за кинеску страну, јер је она вољна да подржи даљи развој односа две државе што је рекао и сам кински председник,“ истиче Митровићева.
То показује, додаје она, да су њихови односи изузетно стабилни и не само да се одржавају на тако високом нивоу, већ да све више напредују, од економије, па до заједничког наступања на међународној сцени са циљем изградње мултиполарног света.

Јачање БРИКС И ШОС

„Циљ је изградња инфраструктуре тог мултиполарног света кроз БРИКС плус Шангајску организацију за сарадњу (ШОС) и друге формате сарадње које предводе или су у њима јако ангажоване ове две земље и наравно кроз билатералне односе које су обема, као суседним земљама, од неизрециве важности - стабилна граница, сарадња, заједничко наступање и заједничка одбрана од стратешког притиска које трпе обе државе од стране Америке и њених савезника,“ напомиње саговорница Спутњика.
Она додаје да је атмосфера која одражава огромно пријатељство два лидера била видљива и током њиховог прошлог сусрета 2023. године који је такође протекао уз топле речи које се ретко упућују у међународној арени.
„Дакле, види се и дубоко поштовање које постоји међусобно на личном нивоу и поверење кинеског председника према Путину, и обрнуто. То је веома ретко, посебно за кинеског лидера, али и уопште у међународним односима. Иначе, односи међу лидерима су више него симболичка назнака квалитета односа између ове две земље,“ напомиње Митровићева.

Удруженим снагама у одбрани од Запада

Према њеном мишљењу, сада могу да се очекују нови садржаји у оквиру њихове сарадње на више поља.
„То се тиче и области високе технологије и свега оног стандардног, од војне до културне сарадње, образовања, трговине која се убрзано увећава, енергетике, авио и ауто индустрије, пољопривреде… Можемо да ређамо све оно што иначе постоји као облик сарадње и то ћемо наћи између ове две државе и у ономе што је договорено и што ће бити реализовано у наредним годинама. Једно од чворишта тих тачака кроз које ће се преламати све ово јесте свакако њихов заједнички наступ у изградњи мултиполарног света и промовисању вредности које тај свет подразумева, пре свега у међународним организацијама почев од Уједињених нација и кроз друге формате,“ закључује саговорница Спутњика.
Погледајте и:
Путин и Си у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2024
РУСИЈА
Очи целог света упрте у Пекинг: Шта су договорили Путин и Си
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала