- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони специјалне операције - Sputnik Србија

Офанзива у Харковској области се наставља; у Белгороду одјекнуле експлозије

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 814. дан. Настављају се жестоке борбе у Харковској области. Украјинске снаге током ноћи су извеле интензивни напад дроновим на Крим и неколико руских области, али је руска ПВО успешно дејствовала, оборивши већину летелица.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:36 17.05.2024
У руској Белгородској области на снази је узбуна за ваздушну опасност, а кеко преносе репортери Спуњика са лица места, у центру града одјекнуле су експлозије.
За сада није познато да ли има повређених и шта је била мета гађања украјинске војске.
Истовремено, изнад белгородске области оборен је један пројектил лансиран из система „точка-У“, као и један украјински дрон.
19:36 17.05.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
16:00 17.05.2024
Украјински медији саопштавају да у Одеси одјекују експлозије. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Одеској области у 15.15 по локалном времену.
Такође, ваздушна опасност је на снази и у Николајевској, Дњепропетровској, Кировоградској, Черкаској, Полтавској, Харковској и Сумској области.
15:57 17.05.2024
Брифинг Министарства одбране Русије за протеклу седмицу:
Руска војна групација „Југ“ је наставила да продире у дубину украјинске одбране и за недељу дана нанеле велике губитке Кијеву. Такође, одбијено је и девет контранапада Кијева у близини места Расздоловка, Красно, Спотно и Часов Јар у Доњецкој Народној Републици. Украјинска војска изгубила је до 3.725 војника, остам тенкова укључујући и пет немачких тенкова „лепорад-2А1“, 13 оклопних возила, 55 аутомобила, реактивни систем „град“, 47 јединица артиљерије, као и три станице за радиоелектронску борбу,
Руска војсна групација „Запад“ је нанела губитке 18 украјинским бригадама протекле седмице и одбила 37 контранапада Кијева – укупни губици украјинске војске износили су до 960 војника. Такође, припадници ове војне групације зазели су повољније положаје у близини места Артјомовка, Макејевка у Луганској Народној Републици, Кисљовка, Сињковка у Харковској области, Красни Лиман и Торско у Доњецкој Народној Републици.
Руска војна групација „Север“ је протекле недеље заузела 12 насељених места у Харковској области и наставља са офанзивом у дубину украјинске одбране. У питању су Борисовка, Бугроватка, Гатишче, Глубоко, Красно, Лукјанци, Мороховец, Огурцово, Олејниково, Плетњовка, Пиљно, Стрелечје. Такође, одбијен је 21 напад снага Кијева у близини места Глубоко, Тихо и Старица у Харковској области. У тим борбама украјинска војска изгубила је 1.175 војника, 10 тенкова, 14 оклопних возила, 45 аутомобила, 13 система „вампир“ чешке производње, 26 комада артиљерије, пет ракетних комплекса „бук“ и „стрела-10“.
Руска војна групација „Исток“ је за минулу недељу побољшала своје положаје и одбила два контранапада Кијева – губици украјинске војске износили су до 965 војника, један тенк, 28 аутомобила, девет оклопних возила, три реактивна система „град“ и два борбена возила ракетног система „стрела-10“. Руска војска је побољшала своје положаје у близини места Угљедар, Велика Новоселка, Водјано и Владимировка у Доњецкој Народној Републици, као и у близини места Червоно и Дорожњанка у Запорошкој области.
Руска војсна групација „Центар“ је протекле недеље заузела место Керамик у Доњецкој Народној Републици и нанела губитке 14 украјинским бригадама. Такође је одбила 59 контранапада Кијева, а укупни губици украјинске војске износили су око 2.500 војника, четири тенка укључујући и један „абрамс“ америчке производње, 27 аутомобила, 20 оклопних возила, борбени реактивни систем „РАК-СА-12“ хрватске производње, 23 артиљерије укључујући пет самоходних система „паладин“, као и три америчке хаубице „М777“. Такође, руска војска побољшала је своје положаје на фронту и то у близини места Новоалександровка, Евгеновка, Карловка и Розовка у Доњецкој Народној Републици.
Украјинска војска је у зони руске војне групације „Дњепар“ је за протеклу недељу изгубила 265 војника и у том подручју руска војска заузела је место Работино. У борбама укупно је уништено и 15 аутомобила, два оклопна возила, ракетни систем „вампир“, 35 артиљерија укључујући и 16 америчких хаубица „М777“. Само током јучерашњег дана украјинска војска изгубила је 40 војника, а реч је о 65. механизованој и 128. брдско-јуришној бригади украјинске војске која је била мета напада руске артиљерије. Такође, у тим нападима уништена су и четири украјинска војна аутомобила.
Руске ПВО снаге су протекле недеље обориле шест украјинских авиона МиГ-29, један Су-27, 31 ракету „атакамс“, 329 дронова и других ваздушних објеката. Такође, уништена је и 31 наводећа бомба „хамер“ француске производње, 15 противрадиолокационих ракета „харм“ америчке производње, 199 реактивних пројектила лансираних из система „вампир“, „град“ и „ољха“. Када је реч о Криму и Краснодарском крају, само јуче оборена су 123 украјинска дрона.
Руска војска је протекле седмице извела 28 групних напада високопрецизним наоружањем и дроновима на украјинске војне објекте, командне центре и аеродромску инфраструктуру, као и снаге ПВО, арсенале, складишта горива и постројења за складиштење дронова. Такође, мете су били и положаји украјинских снага, као и страних плаћеника. Ракетне снаге су погодиле и дивизију украјинских ПВО система „патриот“ америчке производње, четири хеликоптера Ми-24, 40 борбених чамаца.
Руска војска је за минулих седам дана уништила 25 украјинских морских дронова у акваторији Црног мора.
Током протекле седмице руској војсци предало се 63 украјинска војника, од којих 48 у зони одговорности руске војне групације „Север“.
15:02 17.05.2024
Руски системи ПВО су за недељу дана обориле шест украјинских ловаца МиГ-29, један Су-27, 41 ракету "атакамс", 329 дронова и други циљева.
За последња 24 сата изнад Крима и Црноморске ообале оборено је 123 украјинских дронова.
14:51 17.05.2024
Украјински председник Владимир Зеленски потписао је указ о мобилизацији осуђеника за лакша кривична дела. Према процени шефа фракције странке "Слуга народа" Давида Арахамије, на тај начин би могло да буде мобилисано 15-20.000 осуђеника.
14:48 17.05.2024
Руска војска је у последњих недељу дана заузела 12 насеља у Харковској области, офанзива се наставља, саопштило је руско Министарство одбране.
13:32 17.05.2024
Више од 200 квадратних колометара ослобођено је у Харковској области, делимично је ослобођен северни део региона а у Волчанску је у току чишћење терена, рекао је шеф администрације региона Виталиј Ганчев.
13:27 17.05.2024
Продор руских снага у Харковској области је изненађење за све, није било наговешатаја о томе чак ни од америчке обавештајне службе, рекао је француски генерал Бруно Клермон.
12:12 17.05.2024
Руски војници, група Центар - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
Специјална операција у Украјини
Путин: За сада нема планова за заузимање Харкова
10:34 17.05.2024
Јединице које украјинска војска због тешке ситуације у Харковској области морају да пребацују као појачање једним делом се повлаче са других праваца и пребацују у ову област, рекао је украјински председник Владимир Зеленски.
Он је рекао и да су руске снаге сада на удаљености где могу да делују примењујући авијационе бомбе и артиљерију, тако да имају доминацију.
10:14 17.05.2024
У НАТО сматрају да ће „пре или касније“ послати снаге у Украјину, пише „Политико“ позивајући се на високо позиционираног званилника једне од чланица Алијансе.
„Њујорк тајмс“ је раније писао да је Кијев, након пробоја руске војске на фронту, тражио од НАТО помоћ на плану обуке регрута у близини фронта.
Начелник здруженог генералштаба америчке војске Чарлс Браун је оценио да је слање инструктора НАТО у Украјину неизбежно.
Како наводи извор „Политика“, Алијанса за сада нема планове за слање војске у Украјину.
Представници Алијансе претпостављају да ће се то пре или касније десити , ако ништа друго због потреба обуке и подршке, наводи се у чланку.
09:50 17.05.2024
Земље Запада припремају усаглашене дипломатске мере с циљем да убеде Владимира Зеленског да прихвати принцип преговора, објавила је француска радио-станица „Јуроп 1“позивајући се на изворе.
Како наводи радио, Кијев ће морати да направи избор у корист преговора имајући у виду могући развој догађаја по неповољном сценарију који моће да доведе до тога да руске снаге отворе нов фронт.
„Западне владе припремају координисане дипломатске активности с циљем да убеде Зеленског да прихвати принцип преговора“, наводи „Јуроп-1“.
07:20 17.05.2024
Ф-16 проклетство за Украјину
Ловци Ф-16 ће горети у Украјини као и друга претерано хваљена западна техника, рекао је бивши амерички обавештајац и војни аналитичар Скот Ритер.
"Ф-16 ће проћи исто као тенкови 'леопард', 'абрамс', "бредли" - све то је претерано хваљена западна техника која се може уништити, која гори исто као и друга техника. И када дође тренутак, то ће значити крај способности Украјије да одржавају тај рат, схватиће да наде нема, да је све изгубљено и да им нико не може помоћи", рекао је он.
Ритер је коментарисао и недавни наступ америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Кијеву, приметивши иронично да се он можда припрема за нову позицију.
„Реалност је таква, просто се шалим, али је, вероватно, Блинкен био само на аудицији за свој будући 'посао' рокенрол звезде, обзиром на његов наступ у бару у Кијеву“, прокоментарисао је аналитичар Блинкенову посету Кијеву у оквиру које је певао и свирао у бару.
06:59 17.05.2024
Руска војска "искандерима" је гађала место где се налазила западна техника испоручена Украјини, саопштило је руско Министарство одбране.
06:54 17.05.2024
Украјинске снаге покушале су да нанесу штету цивилним објектима у Новоросијску али у томе нису имали успеха, рекао је губернатор.
06:53 17.05.2024
Украјински војници су брзо повлачили и предавали у групама када је руска војска извела јуриш на село Стрелечје у Харковоској области, рекао је припадник јединица групе "Север".
06:51 17.05.2024
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да је после интензивног украјинског напада дроновима на Севастопољ, у граду отказана настава у школама , а затворени су и вртићи. Због оштећења подстанице "Севастопољ" потрошачима се повремено искључује струја. На подстаницу је пало више делова оборених дронова.
06:46 17.05.2024
ПВО је пресрела и уништила 51 украјински дрон изнад Крима, 44 изнад Краснодарске области, чест изнад Белгородске и један изнад Курске области Русије, саопштило је руско Министарство одбране.
Поред тога, авијација и патролни чамци Црноморске флоте уништили су шест украјински беспилотних чамаца у Црном мору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала