- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Има ли живота пре смрти | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2024
Пратите нас
У емисији откривамо шта ће се наћи у програму позоришног Кустендорфа, као и да ли постоји веза између његовог слогана и плаката са кловном и овогодишње Евровизије
Зашто је, после Француске, Америке и Јапана ипак најважније слушати своју музику пред српском, својом публиком, чему га је у уметности научио дугогодишњи живот у иностранству и зашто – после свих авангардних и сложених облика које је упознао образујући се као композитор и диригент – тежња ка једноставности и даље његов идеал – за Спутњик објашњава композитор Милош Раичковић чија је музика названа „Нови класицизам“ изведена пре неколико вечери у Дому Војске Србије.
Да ли се наше кратко памћење потврђује и у случају једне од најважнијих књижевница на прелазу два века, Светлане Велмар-Јанковић чију је десетогодишњицу смрти овог априла пропратио мук, зашто девојчица рођена у Јовановој улици која је родном граду подигла споменик књигама „Дорћол, „Врачар“, „Капија Балкана“, али и „Лагумом“, „Ожиљком“, „Прозрацима“ нема ниједно обележје које би потврдила је некад живела и стварала у Београду – о томе разговарамо са проф. др Славицом Гароњом, која је текстом „О једном неодуженом дугу“ осветлила наш пословични немар према великанима.
Зашто је овогодишњи избор за песму Европе, подигао толику прашину, изазивајући оштре коментаре и реакције, да ли је овде реч само о музици или о промени стандарда и преиспитивању општих друштвених вредности, шта једну песму чини фаворитом за овакво такмичење и да ли је највећи губитник у свему томе музика, тј култура – питамо госте „Орбите културе“, композитора и музичара Александра Седлара и културолога Мају Вукадиновић.
А има ли живота пре смрти, како и гласи слоган овогодишњег позоришног Кустендорфа који је од 17. до 19. маја одржава на Мећавнику питамо селектора фестивала, награђиваног редитеља Милана Нешковића.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Има ли живота пре смрти | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала