- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

За Спутњик из Словачке: Два наоштрена табора — кулисе за атентат на Фица

© AP Photo / Radovan StoklasaТелохранители увозят премьер-министра Словакии Роберта Фицо после покушения
Телохранители увозят премьер-министра Словакии Роберта Фицо после покушения - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2024
Пратите нас
Никад се није десило, ни у Словачкој, ни некад у Чешкословачкој да неко покуша атентат на политичара као што се догодило с нападом на словачког премијера Роберта Фица, а то је резултат велике поларизације у друштву, каже Владислав Станко, оснивач Европског института за бизнис и друштвено образовање и посланик у скупштини словачког града Кошице.
У последњих шест месеци поларизација је веома велика и међу људима, и у медијима, и на друштвеним мрежама - раније није било тако, али сада у земљи постоје два табора, објашњава словачки експерт који сматра да су томе допринели и председнички и парламентарни избори у земљи. Ипак, како истиче, на изборима је учествовало око 60 одсто бирача, а мала је била разлика у гласовима међу таборима – једног на челу са Иваном Корчаком, „типичним присталицом ЕУ и САД“, док је други предводио Петер Пелегрини, победник на изборима за председника који је представљен као патриота.
„То јесу два табора али 40 одсто бирача није изашло на изборе јер не желе ни једно ни друго“, сматра Станко.

Ко подстиче поделе

Он истиче да су поделама у друштву највише допринели прозападни медији у Словачкој, а да Фицо и Пелегрини тврде да опозиција подстиче такву атмосферу али напомиње да ни Фицо не ради све правилно и да су заправо обе стране одговорне.
Један од разлога за поларизацију Станко види и у украјинској кризи.
„За разлику од Чешке где су и премијер и председник прозападни, за ЕУ и за НАТО, и помажу Украјини, Словачкој је веома жао да два словенска народа, руски и украјински ратују. Код нас се и премијер Фицо и председник Петер Пелегрини не слажу са ставом ЕУ према Украјини“, констатује наш саговорник.
Грађани Словачке, према његовим речима, имају позитиван однос и према Русији и према Украјини: „ Ми кажемо да су то наша браћа Словени и зато не желимо да шаљемо оружје. Међутим, приватне компаније које праве оружје имају бизнис и могу да продају оружје коме хоће.“

Нетипични атентатор

На питање да ли је управо то неслагање с доминантном политиком ЕУ према украјинском питању било главни моменат у размишљању нападача Јураја Цинтуле, Станко каже да је то свакако један од разлога али не и једини, рецимо, ту је и питање везано за нови закон о државној телевизији.
Он подсећа да је атентатор рекао да се политички не слаже с Фицом, али напомиње да евидентно није терориста.
„Реч је о пензионеру коме је 71 година и који је легално поседовао оружје. То није била ни Ал Каида ни нека друга терористичка групација, то је био човек који се политички није слагао с премијером Фицом и партијом Смер“, наводи саговорник Спутњика. Како каже, Цинтула јесте учествовао на проукрајинским митинзима али је био и у контакту са словачким патриотама, у медијима је писао против насиља а сад му је и сам прибегао.
Поводом изјаве министра одбране Роберта Калињака да је атентат на Фица био раније испланиран Станко каже да ће полиција након истраге дати више информација.

Чврст став Словачке према косовском питању

Наш саговорник иначе често посећује Балкан, а истиче да Словачку и Србију везују не само словачка национална мањина већ и дуге историјске везе. Подсећа и да Словачка није признала самопроглашено Косово а уверен је да ће тако и остати.
„Увек кажем – Косово је Србија. Словачка није признала Косово не само због блиских односа са Србијом већ и зато што ми имамо мађарску националну мањину близу границе која је пре неколико година желела да добије аутономију. То би могло да буде проблем, они би постали нешто слично Косову, а ми бисмо пошли да бранимо своју власт. Косово је преседан и зато ми на то не пристајемо“, поручује Станко.
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2024
СВЕТ
Роберт Фицо поново оперисан, стање словачког премијера и даље озбиљно
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала