- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ИАЕА ће именовати кривце за нападе на Запорошку нуклеарку ако добије доказе

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаБлокови Запорошке нуклеарне електране
Блокови Запорошке нуклеарне електране  - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
Пратите нас
Међународна агенција за атомску енергију ће објавити која је страна вршила нападе на Запорошку нуклеарну електрану ако успе независно да потврди ову информацију, изјавио је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси за Спутњик.
Према његовим речима, раније су га питали да ли ИАЕА може да утврди извор напада на Запорошку НЕ и он је говорио да је то изузетно тешко, с обзиром на тип дронова, њихову путању, као и чињеницу да могу да буду лансирани из било ког правца.
„О томе сам говорио новинарима у Њујорку... Пошто смо ми инспектори, не бисмо желели да спекулишемо. Желели бисмо да говоримо о томе када будемо имали на располагању све елементе како бисмо потврдили порекло ракета. У овом случају то нисмо имали и самим тим нисмо ни објављивали. Али такође сам у Њујорку рекао да, ако икада добијем довољно информација, то сигурно нећу скривати од шире јавности“, рекао је Гроси.
Директор агенције потврдно је одговорио на питање да ли ће ИАЕА заиста објавити информацију о изворима тих напада.
„Ако то сазнам преко својих инспектора, а не ако ми неко каже, онда да, наравно... Ако моји инспектори успеју самостално да потврде порекло напада, онда је то, наравно, моја обавеза. У условима које имамо у станици, то је донекле тешко. Али видећемо. У сваком случају, надам се да неће бити нових напада на станицу“, истакао је он.
Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. Ово је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и инсталисаном капацитету – станица има шест енергетских блокова снаге по 1 гигават. У октобру 2022. нуклеарна електрана је прешла у руке Русије.
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
РУСИЈА
Русија: Ако се наставе напади Кијева на Запорошку нуклеарку, могућа глобална нуклеарна катастрофа
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала