- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Индија повећала увоз дијаманата из Русије

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаБрилијант
Брилијант - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
Пратите нас
Индија је у марту више него удвостручила на годишњем нивоу куповину дијаманата из Русије, следи из података индијског Министарства индустрије и трговине.
У марту је индијски увоз дијаманата из Русије на годишњем нивоу порастао 2,3 пута – на 728 хиљада карата.
Истовремено, Индија је повећала увоз драгог камења из Канаде – на 354 хиљаде карата у односу на само 210 карата у марту прошле године. Такође је скочио увоз дијаманата из Кине – 2,6 пута, на 122 хиљаде карата, док су испоруке из Хонг Конга повећане за 15 одсто.
Међутим, чак ни оволики раст није помогао да се надокнаде изгубљене испоруке из Белгије – њен извоз у Индију пао је за 2 милиона карата, на 2,1 милион, као и из УАЕ – за 900 хиљада карата, на 7,3 милиона карата. Такође је смањен увоз камења из САД (3,7 пута, на 155 хиљада карата), Израела (1,8 пута, на 110 хиљада карата), Боцване (-12 одсто, 214 хиљада карата) и Јужне Африке (-2 одсто, 255 хиљада карата).
Као резултат тога, укупан увоз дијаманата у Индију пао је на 12,15 милиона карата са 14,7 милиона пре годину дана.
Западне земље су 1. марта почеле постепено да ограничавају увоз руских дијаманата прерађених у трећим земљама. Након тога је велики број западних медија објавио писмо које су бизнисмени укључени у трговину дијамантима послали Међународном центру за дијаманте у Антверпену. У њему су истакли дуга и скупа кашњења са којима се већ суочавају, као и негативни утицај ограничења на све њихове операције и позвали на ревизију нових процедура „због претње ометања вишевековне трговине дијамантима у Антверпену“.
Као одговор, регулатор је признао да су санкције довеле до прекида у испорукама највећег светског центра за трговину дијамантима у белгијском Антверпену због нових захтева за царинске декларације драгог камења.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала