- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Мобилизација прети постојању највећег металуршког комбината у Украјини

© Sputnik / Nikolay Cheekeechoo / Уђи у базу фотографијаМеталуршки комбинат
Металуршки комбинат - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
Пратите нас
Мобилизација угрожава постојање највећег рударско-металуршког предузећа у Украјини, изјавио је директор предузећа „АрселорМитал Криви Рог“ Мауро Лонгобардо у интервјуу за британски лист „Фајненшел тајмс“.
„Ако они (украјинске власти) наставе са мобилизацијом, нећемо имати довољно (запослених) да функционишемо. Ради се о постојању компаније“, истакао је он.
Компанија је покренула у граду кампању за запошљавање жена, како би се заменили регрутовани мушкарци, додао је Лонгобардо.
„Раније је фабрика ангажовала жене, али углавном за административне послове. Сада оне све више преузимају улоге које захтевају физички рад“, наводи се у чланку.
Да би добили посао у фабрици, мушкарци прво морају да се пријаве у територијални центар за запошљавање и то обесхрабрује многе потенцијалне кандидате. Најчешће се у погону мобилишу машиновође, електричари и механичари. Војни одсек користи „двоструки приступ“: не само што шаљу позиве за војску у седиште компаније, које је она дужна да уручи, већ референти одсека чак стоје на улазу у фабрику током смена, тако да се неки запослени враћају кући и јављају да су болесни, а евентуални нови запослени заобилазе предузеће.
Према Лонгобардовим речима, фабрика је већ морала да смањи производњу, укључујући и челика који је потребан за заштиту енергетских објеката.
„На крају крајева, мислим да земља губи“, оценио је директор предузећа.
Како је у коментару за лист изјавио Евгеније Гречани, менаџер одељења за поправку тешке технике, он већ око годину и по дана запошљава жене и напомиње да ће запошљавање мушкараца само бити горе.
„Видим да се ситуација неће побољшавати у наредних неколико година. Чак и ако се рат заврши, и даље ће бити тешко“, истакао је он.
„АрселорМитал Кривој Рог“ је металуршки комбинат и највеће рударско-металуршко предузеће у Украјини, које се налази у граду Кривој Рог у Дњепропетровској области Украјине. Ради у саставу међународне корпорације „АрселорМитал“, највећег страног инвеститора у земљи. Капацитет предузећа је пројектован за годишњу производњу више од 6 милиона тона челика, више од 5 милиона тона ваљаних производа и више од 5,5 милиона тона ливеног гвожђа.
Закон о појачаној мобилизацији у Украјини ступио је на снагу 18. маја. Сви војни обвезници дужни су да ажурирају своје податке у војном одсеку у року од 60 дана од дана ступања на снагу документа. Да би се то урадило, потребно је да се дође лично у војни одсек или да се пријави на електронски налог обвезника. Законом је прописано да војни обвезници морају стално са собом да носе војну легитимацију и покажу је на захтев службеника војног одсека или полиције. Онима који то ескивирају, може бити одузета возачка дозвола. Услови демобилизације у Закону нису наведени. Ова одредба је избачена из документа, што је изазвало негодовање једног броја посланика.
У Украјини је 24. фебруара 2022. године уведено ратно стање, а следећег дана председник земље Владимир Зеленски потписао је указ о општој мобилизацији. Забрањен је излазак из Украјине мушкарцима од 18 до 60 година током периода ратног стања.
Нови закон о мобилизацији ступио на снагу, улице украјинских градова празне - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2024
СВЕТ
Нигде живе душе: Нови закон о мобилизацији ступио на снагу - пусте улице украјинских градова /видео/
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала