- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

По налогу Путина: Русија шаље спасилачки тим у потрагу за хеликоптером Раисија

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЈединице Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС)
Јединице Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС) - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин наложио је да се пошаље група спасилаца која ће пружити помоћ у потрази за хеликоптером председника Ирана Ибрахима Раисија, саопштила је прес-служба Министарства за ванредне ситуације Русије. Кремљ прецизира да ће у Иран бити упућена и хеликоптерска група.

„Након обраћања иранске стране, председник Русије је наложио министру за ванредне ситуације Александру Куренкову да пошаље групу руских спасилаца како би пружили помоћ у акцији потраге и спасавања хеликоптера у којем се налазио председник Раиси“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, групу чини 47 стручњака, а биће послата и теренска возила, као и хеликоптер ВО-105 за потрагу из ваздуха.
Специјална техника и стручњаци Министарства за ванредне ситуације из одреда „Центроспас“ и Центра „Лидер“ тренутно се налазе на руском аеродрому „Жуковски“ и спремају се за полетање у ирански град Табриз.

Путин дао потребне инструкције

У међувремену се огласио портпарол Кремља Дмитриј Песков који је рекао да Путин пажљиво прати све информације у вези са хеликоптером председника Ирана, а руски лидер је дао потребне инструкције Министарству за ванредне ситуације и Министарству одбране. По речима Пескова, припремљене су хеликоптерске групе и тим од 60 спасилаца за акцију потраге и спасавања.
„И хеликоптери и спасиоци спремни су да изврше најтеже задатке на великим висинама. Чим временски услови, односно магла, омогуће наставак спасилачке акције, наши стручњаци ће се придружити“, рекао је Песков.

Агенција ИРНА јавља да је Путин одржао састанак са министрима и амбасадором Ирана у Русији Каземом Џалалијем:

Састанак је почео у 22.00 часова. Поред руског председника, састанку су присуствовали министар одбране Андреј Белоусов, секретар Савета безбедности Сергеј Шојгу, начелник Генералштаба Валериј Герасимов, министар за ванредне ситуације Александар Куренков, као и специјални помоћник председника Игор Левитин.
Путин је рекао да је дубоко ожалошћен због несреће са хеликоптером иранског председника и да ће руска страна учинити све што је потребно да помогне.
Путин је поручио да се пренесе порука духовном лидеру Ирана да ће Москва помоћи Техерану у несрећи са хеликоптером Раисија, рекао је ирански амбасадор у Москви.
Претходно је саветник руског лидера Игор Левитин у разговору са потпредседником Ирана Мухамедом Мохбером рекао да председник Русије пажљиво прати вести о ситуацији са хеликоптером, те да је Москва спремна да пружи сваку помоћ у потрази за летелицом.
Мохбер је, са своје стране, захвалио Русији на спремност да помогне и изразио је наду да ће ускоро примити добре вести о хеликоптеру.
Раније је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила да је Русија спремна да пружи помоћ у потрази за хеликоптером у којем се налазио председник Ирана и истрази узрока инцидента.
Москва - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2024
РУСИЈА
„Пажљиво пратимо“: Русија нуди помоћ Ирану и у истрази узрока инцидента
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала