- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови сусрет Путина и Сија у јулу у Астани

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаПрезидент РФ Владимир Путин прибыл в Китай с официальным визитом
Президент РФ Владимир Путин прибыл в Китай с официальным визитом  - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
Пратите нас
Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг састаће се у јулу у Астани на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са кинеским колегом Ван Јијем у престоници Казахстана.
„Распоред нам је веома интензиван. Чекамо вас, драги пријатељу, на седници министара спољних послова БРИКС за мање од месец дана у Нижњем Новгороду. Наши лидери ће се састати током самита ШОС у јулу овде у Астани“, навео је министар.
Према његовим речима, државна посета Путина Кини 16 и 17. маја, потврдила је посебан стратешки карактер билатералних односа двеју земаља.
С тим у вези, шеф руске дипломатије је напоменуо да је заједничка изјава лидера Русије и Кине о продубљивању билатералних односа „изазвала широк одјек у свету, укључујући и у УН, и зацртала нове задатке“ у контексту довођења дијалога Москве и Пекинга на још виши ниво.
Он је додао да се припремају манифестације поводом 75. година успостављања дипломатских односа између Русије и Кине.
„Данас је веома добра прилика да видимо како можемо, без пауза и без оклевања, да искористимо темпо, подстицај који је дат нашим односима услед преговора у Пекингу и Харбину, као и да дајемо одговарајуће инструкције нашим запосленима“, констатовао је дипломата.
У саопштењу МИП-а Русије наводи се да је Лавров поздравио предлог Сија у вези са организацијом мировне конференције о Украјини уз равноправно учешће Москве и Кијева.

О Тајвану

У исто време, МИП Русије истакао је да су Москва и Пекинг осудили мешање трећих земаља у унутрашње ствари Кине по питању Тајвана.
Како се додаје, Лавров је потврдио приврженост Русије принципу „једне Кине“ у светлу ступања на дужност новог тајванског председника Лај Чинг-теа.
„Стране су једногласно осудиле мешање трећих земаља у унутрашње ствари Кине у тајванском питању. У контексту церемоније ступања на дужност 'председника' Тајвана Лаја Чинг-теа, шеф руске дипломатије потврдио је чврсту приврженост Москве принципу 'једне Кине'“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.
Президент РФ Владимир Путин прибыл в Китай с официальным визитом  - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2024
РУСИЈА
Лавров открио детаље преговора Путина и Сија
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала