- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Женевска конференција о Украјини само ће погоршати положај Кијева

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
Пратите нас
Женевска конференција о Украјини и „формула мира“ украјинског председника Владимира Зеленског неће бити излаз из ситуације у којој се налази кијевски режим, већ ће је само погоршати, саопштила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Кога обмањују том 'алхемијском формулом': себе или украјински народ? Никаква 'формула Зеленског' ни међународна посела који се на њој заснивају неће бити излаз из ћорсокака у којем се налази кијевски режим, него ће само погоршати ситуацију. Они, очигледно, рачунају на то да ће са новим законом о мобилизацији у Украјини успети да 'нагребу' још неки број Украјинаца којима ће запушити рупе свог брода који тоне“, написала је Захарова на Телеграму,
Како је додала, преговори „нису путовање у Женеву, које је осуђено на пропаст, него мукотрпан рад, заснован на одговорности, схватању реалне ситуације и поштовању међународног права“.
„То су одлучност и слобода да се делује у име своје земље, а не свог џепа или туђих интереса“, поручила је Захарова.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће у јуну бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
РУСИЈА
Интервју Лаврова за Спутњик: Запад у агонији и хистерији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала