Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПредседник Владе Србије Милош Вучевић са председником Владе Републике Габон Рејмондом Ндонгом Симом
Председник Владе Србије Милош Вучевић са председником Владе Републике Габон Рејмондом Ндонгом Симом  - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
Пратите нас
Премијер Србије Милош Вучевић рекао је данас да га је председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима обавестио да Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у Уједињеним нацијама и захвалио се Габону због тога што у потпуности признаје теритoријалну целовитост и суверенитет Србије по питању Косова и Метохије.
"Премијер Сима нас је обавестио да њихова држава неће гласати за предложену резолуцију у УН о такозваном геноциду у Сребреници, на чему смо им неизмерно захвални. Ми смо наравно упознали премијера и делегацију из Габона о позицији Србије по питању те резолуције, не потцењујући у не умањујући ратни злочин који се тамо догодио и не оспоравајући индивидуалну одговорност било кога ко је евентуално учествовао у извршењу тих кривичних дела", рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за медије у Палати Србија након церемоније потписивања споразума о сарадњи између две земље у области спорта и одбране.
Вучевић је додао да је резолуција припремљена супротно унутрашњим процедурама Босне и Херцеговине и без консултација и да ће довести до додатних ескалација и погоршању и међуетничких односа у самој Босни и Херцеговини.
Председник српске владе је нагласио да Габон подржава територијални интегритет, суверенитет и целовитост Републике Србије
"Габон је једна од држава која је у претходном периоду повукла признање тзв. Косова, што је за нас од непроцењивог значаја и потврда наших добрих и искрених односа, који трају још из покрета несврстаних, а и дан данас имају снажан потенцијал", рекао је Вучевић.
Председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима рекао је, одговарајући на питање о гласању о резолуцији у Сребреници у Уједињеним нацијама, да је та афричка држава константна у својим позицијама и пријатељству.
"Нема ничег новог у мом одговору, оно што желим да кажем је да је Габон константан у својим позицијама, у пријатељству, ми желимо да одржимо ту позицију коју имамо већ много година. То само желим да подсетим", рекао је он.
Непосредно пред конференцију за медије министар одбране Србије Братислав Гашић је са министарком одбране Габона Брижит Онканова потписао Споразум о сарадњи у области одбране, док је министар спорта Србије Зоран Гајић са Онкановом потписао Меморандум о разумевању у области спорта.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала