- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Аутоматизација анулира струјне кварове | Енергија Спутњика

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
Пратите нас
У емисији „Енергија Спутњика“ Душан Вукотић говори о томе шта ЕДС ради у ситуацији пада напона електричне енергије.
Враћање струје за мање од пола минута. Делује као научна фантастика. Али, заправо то не само да је могуће већ се примењује у Србији. И, ту не само да пратимо развијене европске земље већ смо укорак са њима а по неким резултатима и предњачимо. Све захваљујући аутоматизацији.
Пројекат „Електродистрибуције Србије” (ЕДС) скраћује око 180 пута период без електричне енергије у случају квара на мрежи, на мање од 30 секунди, уз помоћ најмодерније напредне технологије, односно интелигентне аутоматизације средњенапонске мреже.
„Да би се избегао директан рад са екипама по терену, урађена су решења аутоматизације, где су на оптималним тачкама у мрежи постављени уређаји којима можемо даљински да управљамо. У концепту напредне аутоматизације који је ЕДС применила на Новом Београду активирани су мрежни контролори. То су посебни системи који прате тај део мреже и аутоматски доносе одлуку на који начин да се уради брза реконфигурација мреже”, објашњава Душан Вукотић вођа овог пројеката у Електродистрибуцији Србије.
Не, овде није реч о вештачкој интелигенцији, што не значи да можда убудуће неће иона бити укључена у примену аутоматизације код брзог отклањања кварова – онога што ми, обичан народ зовемо нестанак струје.
Циљ аутоматизације је да се на врло ефикасан начин утврди где је настао квар, да се изолује и остатак мреже у најкраћем року и поново снабде електричном енергијом.
Систем напредне аутоматизације, који је реализован у Београду, представља, можда, највећи реализовани систем произвођача „Сименс“ у свету. На пример, у Немачкој, на подручју Берлина само су три трансформаторске станице укључене у систем самооптимизујуће мреже, а у Београду их је укључено више од 35.
Саговорник „Енергије Спутњика“ у разговору са Јелицом Путниковић објашњава да се ЕДС овим пројектом, јединственим у региону, првим овог типа и у толиком обиму, укључила међу лидере у модернизацији електродистрибутивне мреже.
План ЕДС је да се настави ширење аутоматизације мреже у оквиру модернизације система са циљем да се повећа поузданост напајања електричном енергијом на територији целе државе, а пре свега у великим градовима.
Енергија Спутњика, 21.5.2024.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала