- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Америка кује планове да максимално заоштри ситуацију у Азији и угуши Исток

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
Пратите нас
Москва не искључује могућност да Вашингтон кује планове да максимално заоштри ситуацију у азијском региону и угуши Исток, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Он је на конференцији за новинаре после Савета министара спољних послова ШОС скренуо пажњу на војно-политичку активност САД у Азији, укључујући употребу нуклеарне компоненте.

Према речима Лаврова, активности САД и њихових савезника у Азијско-пацифичком региону имају за циљ да ескалирају ситуацију и доведу је у горућу фазу.

С тим у вези, прецизирао да је Северна Кореја недавно изразила озбиљну забринутост због провокација Америке и њених савезника у том региону.
Како је рекао, земље средње Азије су огорчене дрским покушајима колективног Запада да их натера да играју по европским правилима.
„Запад не нуди равноправну и обострано корисну сарадњу, већ покушава да преузме све процесе у евроазијском региону, претећи, захтевајући да извештавају о томе како земље средње Азије спроводе секундарне санкције“, додао је министар.

Покушаји Запада да „угуши Исток“ неће успети, поручио је Лавров.

„Да би се супротставиле Америци и њеним сателитима, земље евроазијског континента и организације као што је ШОС морају преузети у своје руке развој и поредак који морају самостално успоставити“, констатоваоје дипломата.
Истовремено, он је напоменуо да Шангајска организација за сарадњу може да постане „један од стубова“ трансформације Евроазије у јединствени општеконтинентални простор мира, стабилности, међусобног поверења и развоја.
„Делимо мишљење да ШОС остаје један од стубова мултиполарног светског поретка. Она је у потпуности способна да постане покретачка снага која стоји иза трансформације Евроазије у јединствени опште континентални простор мира, стабилности, међусобног поверења и развоја. Данас смо много разговарали о томе“, рекао је Лавров.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала