- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Мора почети разбијање четничких упоришта“: Хрватски посланик отворено прети Србима у Славонији

© Tanjug / FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAKСтипо Млинарић
Стипо Млинарић - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
Пратите нас
Посланици десно оријентисаног Домовинског покрета, који је мањи партнер у актуелној хрватској Влади Андреја Пленковића, обелоданили су данас у сабору да је 18-годишњак, који је кажњен једномесечним затвором због паљења хрватске заставе заправо Србин из Славоније.
О паљењу хрватске заставе и једномесечном притвору за 18-годишњака, полиција је саопштила јуче не наводећи националну припадност младића. Застава је запаљена 1. маја у шуми недалеко од Трпиње на вуковарском подручју, а догађај је, рекли су, снимљен и објављен на друштвеним мрежама.
Посланик ДП Стипо Млинарић Ћипе објавио је на свом Фејсбуку* снимак паљења хрватске заставе, за који тврди да је из Трпиња, иако на то ништа не указује.
Уз видео Млинарић је поставио веома дугачку објаву у којој поручује да је дошло време за реинтеграцију Срба, што ће и бити учињено с доласком њиховог Домовинског покрета на власт и то најпре кроз промену образовног система, а потом и кроз "разбијање четничких упоришта у Хрватској".

Без реакција из хрватске владе

Видео и објава постављени су пре пет сати и до сада нико није реаговао из нове хрватске владе, па ни Пленковић, који је колико јуче тврдио да сарадња са СДС С-ом Милорада Пуповца није прекинута и да је управо он тај који ће бринути о заштити мањинских права у Хрватској.
Иначе, Млинарић је један од ДП-ових јастребова који је организовао и био прошлог новембра на стражи на Дунаву на Дан сећања на вуковарску жртву, да би онемогућили представнике СДСС-а да традиционално положе венац у реку за све жртве Вуковара.
У нескривено претећој објави, Млинарић пише да је у поседу кратког видеа на којем се види како млади Срби пале хрватску заставу и ките се четничким симболима. То је, сматра Млинарић, вест која не би смела да се скида са хрватских медија, јер је, како каже, тако почео рат у Хрватској.
„Наравно да клинци, васпитани у четничком духу, и у породицама, и у Црквама, а посебно у школама које се изводе по одвојеном програму, како би задивили своје четнике учитеље, наставнике, стричеве и очеве, охрабрени таквом свагдашњицом, свако мало морају доказати своју добро васпитање – паљењем застава, певањем четничких песама, изазивањем туча, клањањем ратним злочинцима. Сваки изостанак недвосмислене осуде који би дошао од Пуповца и из СДСС-а, даље је подјаривање оваквог понашања“, написао је Млинарић.

„Опстурисања мирне реинтеграције“

Он тврди да је јавна тајна да у многим селима источне Славоније у којима су Срби већина, Хрвати најчешће не смеју ни да уђу у кафић и попију пиће, траже савет, а камо ли, на пример, запевају хрватску песму, или истакну државни барјак.
„Истицање државне заставе у овим деловима Хрватске, сматра се провокацијом, и опасна је. Реинтеграција онде већином није ни почела. А сваки инцидент који би се тамо збивао, протеклих година, ексклузивно би најпре тумачио Милорад Пуповац, тенденциозно и политикантски дакако, а онда исто тако и хрватски медији – чиме смо увек слали поруку да само тако наставе. И да је то кул, и да им Хрвати и хрватска власт, ниште не сме. И да је то све још увек САО Крајина“, навео је Млинарић.
Он тврди да је темељ овог опструрисања мирне реинтеграције у школама које наставу изводе по одвојеним програмима.
„Односно, школе у којима се, по српском програму, четникује, мрзи држава у којој живе, жали за четничком творевином, и ликује над злочинима какви су се збивали у Борову селу, Вуковару, Овчари; и одгаја младе Србе за наставак четниковања, какво се опет ижвљавало на паљењу заставе државе у којој живе – јер је то и застава коју су институционално васпитани да мрзе“, каже Млинарић.
Он тврди даље да није сигуран да у Хрватској постоји иједна институција, владина или невладина, која сабира овакве ексцесе, који се редовно догађају свих ових година у неком правилном ритму.
„Штавише, увек се може предвидети кад ће се опет певати четничке песме, палити хрватске заставе, пуцати из калашњикова, пребити хрватски бранитељ као у Мирковцима, пуцати из аутоматског оружја у сред бела дана као на прошли Божић, и слично“, додао је он, пренео је Танјуг.

„Разбијање четничких упоришта“

Питање је, каже, и колико таквих аутоматских пушака још има по Боботи, Борову селу, и другим местима.
„Сме ли тамо хрватска полиција уопште да уђе и претражи по дојавама? Сме ли водити истражне радње како би сазнала где и колико их има? Сме ли се полиција појавити тамо где претпоставља да ће се догодити инцидент на дан кад се редовно догађа, како би га на време евидентирала и на њега правовремено реаговала? Колико полицајаца српске националности који су служили у агресорској војсци још ради у хрватској полицији – и питање је колико уопште могу бити лојални својој држави и влади, а колико свој положај користе како би и даље служили ономе коме су служили и пре рата“, навео је Млинарић.
Он, између осталог, сматра да се мирна реинтеграција не може догодити сама од себе и да она мора бити спроведена, јер, како наводи, „свако даље игнорисање овог проблема, заправо је благослов за одгајање младих Срба у неистини и мржњи према хрватском народу, чиме постају спавачи спремни за нове ратове, нова клања, нове балване, нове овчаре, и нове неизлечене ране које ће нас, као и ове последње, опет болети деценијама“.
„Јасно је да се реинтеграција није могла ни смела спроводити, јер су је кочили партнери у влади из СДСС-а. Стога ће ДП, као нови партнер у новој влади, учинити све да се то промени. Ако волимо Хрватску, ако нам је важан суживот, ако нам је важан мир, ако нам је важна Хрватска, реинтеграција мора почети да се догађа. Најпре кроз школе под само једним програмом...“, навео је Млинарић и додао да се потом она мора спровести кроз „разбијање четничких упоришта у Хрватској – доносећи законе који ће омогућити изузимање опасног оружја, аутоматских пушака, бомби, ручних бацача..., и уклањањем споменика ратним злочинцима“.
Погледајте и:
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала