Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева: Резолуцијом о Сребреници прекраја се историја 20. века

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је данас да се усвајањем резолуције о Сребреници прекраја историја 20. века, чиме би се створио нови светски поредак заснован на лажима и непоштовању.
Тиме се такође, крши Дејтонски споразум, као и устав Босне и Херцеговине.
Брнабићева је у разговору за Хепи телевизију истакла да се резолуција доноси у тренутку када постоје жаришта широм света.
"Ви отварате још једно жариште на Балкану, које је и тако буре барута. Трудили смо се 30 година да смиримо ситуацију и ви сад баците шибицу, која неће помирити те људе, него ће распалити мржњу. Они ће се покупити, радиће свој посао, а ми ћемо остати овде у региону", рекла је Брнабићева.
Како је навела, резолуција се доноси 29 година након дешавања у Сребреници и то без консензуса.
"Без икаквих разговора. Не да нема консензуса, него нису ни покушали да направе консензус, нису ни покушали да направе договор", нагласила је председник Народне скупштине.
Брнабићева додаје да ће о резолуцији одлучивати земље које не да немају везе са Балканом, већ тешко да знају где се он налази, а поготову Сребреница.
Она истиче да је апсурдно што ће Немачка представити резолуцију, али да је поносна на који начин се председник Србије Александар Вучић бори за домаће интересе.
"Поносна сам и на Србију која данас за разлику од пре 12 година има довољно храбрости и самопоштовања да дигне глас и да то не ради скривено и у тајности, већ потпуно јавно, искрено и одговорно", казала је Брнабићева.
Председник Народне скупштине истиче да је о овоме разговарала са председником Вучићем, након чега је он имао састанке и вечеру са кинеским шефом мисије при Уједињеним нацијама.
Говорећи о понашању светских сила овим поводом, Ана Брнабић каже да им планове ремети то што нису рачунали на храброст Србије да се бори за истину.
Брнабићева је указала и да се на мале, сиромашне земље које зависе од великих сила врши притисак - "уцењивање кредитима, развојним пројектима, развојном помоћу, политичке уцене".
Генерална скупштина УН сутра треба да гласа о резолуцији о Сребреници.
Билбор у Београду са поруком: Ми нисмо геноцидан народ. Памтимо. Поносне Србија и Српска - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
СРБИЈА
Памтимо! Вучић и Додик објавили спот са снажном поруком, осванули и билборди широм Београда /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала