- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Извор: Русија нема намеру да ревидира државну границу на Балтику

© Sputnik / Alexander Galperin / Уђи у базу фотографијаБродови руске флоте
Бродови руске флоте - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Москва не намерава да ревидира државну границу на Балтичком мору, изјавио је војно-дипломатски извор.
„Није било и нема никаквих намера за ревидирање ширина територијалних вода, економске зоне, епиконтиненталног појаса код копнене обале и линије државне границе Руске Федерације на Балтику“, прецизирао је он.
У уторак је Министарство одбране Русије предложило да се ажурирају координате државне границе у водама Балтичког мора. Министарство је оправдало потребу за овом мером чињеницом да се директне линије Русије у Финском заливу не настављају и не затварају на територији Русије, што заузврат не дозвољава одређивање спољне границе њених унутрашњих морских вода. Тренутно је овај регулаторни правни акт у фази припреме. Његово ступање на снагу се очекује у јануару 2025. године.
Након предлога о ревидирању граница, огласио се председник Финске Александар Стуб.
„Финске власти проучавају информације руских медија о дефинисању морских зона у Финском заливу. Руководство земље пажљиво прати ситуацију. Русија није контактирала Финску по овом питању. Финска се понаша као и увек: смирено и засновано на чињеницама“, написао је Стуб на друштвеној мрежи Икс.
Министар спољних послова Финске Елина Валтонен изјавила је да ће ова земља дипломатским каналима затражити информације од Русије у вези са намером руског Министарства одбране да ревидира државну границу на Балтику. То је изјавила шефица Министарства спољних послова Елина Валтонен.
„Ослањамо се на информације из медија и немамо никакве званичне информације о овом питању“, изјавила је министар за лист „Хелсингин Саномат“.
Она је навела да ће Хелсинки дипломатским путем и званичним каналима тражити додатне информације.
„Финци немају разлога за бригу. Претпостављамо да Русија делује у складу са конвенцијом (о помомрском праву)“, закључила је Валтонен.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала