- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Америка иза кулиса ради на поткопавању БРИКС-а

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Вашингтону се не допада ништа што је ван његове контроле и ради иза кулиса на поткопавању БРИКС-а, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Ради се на поткопавању БРИКС-а, укључујући и иза кулиса, ремећењу пројеката, компликовању активности његових институција“, навео је заменик министра.
Рјабков је на отварању Академског форума БРИКС-а поручио да, у условима санкционог притиска Запада, БРИКС наставља да јача улогу држава-чланица организације у међународном монетарном систему.
Према његовим речима, у контексту „све већег притиска“ западних земаља и њихове примене „нелегалних санкционих мера“, очигледна је потреба да се удаљи од монопола америчког долара.

„Тренутна ситуација у глобалној економији ствара таласе нестабилности, изазива нове кризе и одлаже изгледе за постизање циљева одрживог развоја. Настављамо да јачамо улогу држава БРИКС-а у међународном монетарно-финансијском систему “, приметио је Рјабков.

Високи дипломата истакао је да БРИКС посвећује „све већу пажњу“ проналажењу алтернативних метода трансграничног плаћања.
Осим тога, он је напоменуо да повећана претња од тероризма и изазови у информационом простору захтевају од земаља чланица БРИКС-а да траже колективне одговоре.
Говорећи о уласку у службу интерконтиненталне балистичке ракете „булава“, Рјабков је рекао да то не нарушава обавезе Москве у оквиру Споразума о стратешком офанзивном наоружању.
Он је прокоментарисао и тврдње Пентагона да је Русија наводно извела противсателитски уређај у ниску орбиту Земље, рекавши да је реч о информационој превари.
Академски форум БРИКС организован је у години председавања Русије удружењем и 300. годишњици Руске академије наука. Председавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала