Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић писао Лајчаку: Веродостојно известите ЕУ о дестабилишућем деловању Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Петар Петковић обавестио је писмом специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака о упаду тзв. косовске полиције у експозитуре Поштанске штедионице у четири општине на северу КиМ и истакао да су они намерно користили дуге цеви и пуну ратну опрему како би застрашили цивиле и запослене, а затим затворили пет експозитура Банке.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију је у писму упућеном Лајчаку, у које је Танјуг имао увид, затражио од њега да веродостојно извести државе чланице ЕУ о дестабилишућем деловању Приштине и гажењу дијалога и затражио конкретне кораке којима би се убудуће сви једнострани и насилни акти Приштине онемогућили.
Петковић је нагласио да је ова нова једнострана акција, у којој су били ангажовани и припадници специјалне јединице тзв. Росу, састављене искључиво од албанских припадника, наставак етнички мотивисаног насиља против Срба, којом Приштина циљано ремети њихову свакодневицу и за њих намерно креира неподношљиве услове за живот.
Додао је да је Приштина упадом директно згазила ауторитет ЕУ, као и да је то директан атак на јавно изнето очекивање Лајчака да је могуће да ће у наредном периоду моћи да сазове још један састанак, а поводом одлуке Приштине да укине динар и динарски платни промет на КиМ.
Међутим, Приштина је делима доказала да је не занимају ни преговори, ни ставови ЕУ, нити живот Срба, нагласио је Петковић подсетивши да је до упада у експозитуре Поштанске штедионице на северу КиМ дошли свега три дана након последње, седме рунде дијалога у Бриселу.
„Подсећам Вас да је Приштина током свих тих састанака упорно одбијала предлог Београда да се стране обавежу да ће одбацити сваки једнострани потез који води ескалацији. Тиме је и пред Вама и Вашим сарадницима отворено потврдила шта је њен циљ, што је само материјализовала, небројеним по реду, једностраним насилним актом против Срба“, навео је Петковић.
Како је написао тражимо да хитно и веродостојно известите државе чланице о свим наведеним чињеницама у вези протеклих седам рунди преговора, да јасно означите Приштину као дестаблишући фактор у том контексту и да делујете како би се сви њени једнострани и насилни акти поништили и убудуће онемогућили.
„Уколико то не учините, приштински план убијања Дијалога суштински ће бити испуњен, што ће додатно отежати ионако катастрофалан положај Срба који се налазе под приштинском окупацијом и терором“, написао је Петковић.
Додао је да је сада последњи тренутак да се Приштина онемогући да надаље спроводи овакве једностране и ескалаторне мере и врати се за преговарачки сто како би се пронашло решење проблема.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала