- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска купује америчке шпијунске балоне за праћење границе са Русијом и Белорусијом

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијазастава Пољске и САД
застава Пољске и САД - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Пољске власти потписале су са Сједињеним Америчким Државама уговор о куповини четири извиђачка балона „барбара“, која ће бити распоређена на граници са Русијом и Белорусијом, саопштило је пољско Министарство одбране.
„Вицепремијер и министар националне одбране Владислав Косињак Камиш потписао је уговор о набавци радио-техничког балонског система 'барбара' за потребе пољске војске“, саопштио је војни ресор на друштвеним мрежама.
Према његовим речима, четири такви балони ће бити испоручени Пољској, а вредност уговора је 960 милиона долара. Такође се напомиње да ће летелице бити размештене „дуж источне и североисточне границе Пољске“.
Министарство одбране Пољске тврди да су извиђачки балони „барбара“ способни да детектују ракете, летелице, дронове и пловна средства у радијусу већем од 300 километара.
Према речима руководица пољске Агенције за наоружање генерала Артура Куптела, Пољска ће бити прва држава у Европи која ће добити такве извиђачке балоне.
Варшава је упутила Вашингтону захтев за куповину балона „барбара“ у мају 2023. године, а у фебруару ове године Стејт департмент је одобрио захтев.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала