- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Саудијско-јапанска визија 2030 - јача сарадња на свим пољима

© AP Photo / Amr NabilМухамед бин Салман
Мухамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Престолонаследник Саудијске Арабије принц Мухамед бин Салман обећао је током видео-разговора с јапанским премијером Фумиом Кишидом стабилне испоруке нафте Јапану, саопштило јапанско министарство спољних послова.
У саопштењу се наводи да је престолонаследник рекао Кишиди да Саудијска Арабија остаје посвећена стабилном снабдевању Јапана сировом нафтом као и да Саудијска Арабија жели сарадњу с Јапаном и у другим областима, укључујући и област чисте енергије, пренео је Ројтерс.
У понедељак је саудијски престолонаследник изненада одложио посету Јапану где је требало да борави од 20. до 23. маја, наводећи као разлог здравствене проблеме.
Принц Мухамед бин Салман је требало да се састане с премијером Кишидом и јапанским царем Нарухитом.
У саопштењу јапанског министарства спољних послова се наводи да је Кишида рекао престолонаследнику да Јапан очекује да саудијско краљевство настави да игра водећу улогу у стабилизацији глобалног тржишта нафте, укључујући и даље повећање производње.
Јапан и Саудијска Арабија су јуче у Токију одржали билатерални пословни форум на којем се разговаралоо даљој сарадњи у енергетици и другим индустријски гранама.

Саудијско-јапанска визија 2030.

Током форума Саудијско-Јапанска Визија 2030, јапански министар индустрије Кен Саито састао се са саудијским делегатима, укључујући министра енергетике принца Абдулазиза бин Салмана, министра инвестиција Кхалида Ал-Фалиха и саудијских компанија.
Током пословног форума „Саудијско-јапанска визија 2030.“, јапански министар индустрије Кен Саито састао се са саудијским делегатима, укључујући министра енергетике принца Абдулазиза бин Салмана, министра инвестиција Халида ел Фалиха и представнике саудијских компанија.
„Саудијска Арабија је највећи јапански снабдевач сировом нафтом и један од најважнијих партнера у погледу енергетске безбедности“, рекао је Саито на форуму.
У настојању да продубе своје везе, две стране су у уторак потписале више од 30 меморандума о разумевању (МОУ), од енергетике до финансијског сектора и производње.
Саудијска компанија за набавку електричне енергије саопштила је да је потписала два уговора о куповини електричне енергије са конзорцијумом који води јапанска трговачка кућа „Марубени (8002.Т)“, за набавку енергије из пројекта ветра АЛГхат (600 мегавата) и пројекта ветра Ва'ад Алшамал (500 мегавата).
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала