- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Немац који је црвено-беле завио у црно иде у пензију после ЕП

© AP Photo / Alvaro BarrientosТони Крос
Тони Крос - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Легенда немачког и европског фудбала Тони Крос одлучио је да после Европског првенства, управо у његовој Немачкој, оконча пребогату каријеру. То је на свом званичном сајту потврдио Реал Мадрид са којим је освојио све што се освојити може.
„Мајстор у копачкама“ и човек који на терену „види“ апсолутно све, а његове лопте „имају очи“ одлучио је да у 34 години стави тачку на вансеријску каријеру.
Као 16-годишњак стигао је из Минхена у славни Бајерн, а дебитантски наступ уписао је годину дана доцније и то против Црвена звезд на Маракани!
Тони Крос је непуних 10 минута пре краја сусрета при вођству Црвене звезде 2:1 крочио на терен, све остало је историја. Завио је црвено-беле у црно, јер је прво асистирао легендарном Мирославу Клосеу за изједначење, да би на крају и сам пресудио српском шампиону.
Полако, али сигурно изборио се за статус првотимца у редовима Бавараца, које је напустио 2014. године, што ће се, касније испоставити као једна од највећих грешака Бајерна, а с друге стране, једна од најбољих одлука у историји Реал Мадрида.
Бајерн је одбио да Кросу изједначи плату, с оном коју је имао Марио Геце који је стигао из Борусије Дортмунд као велика звезда. На Алијанц арени су сматрали да Немац није тај калибар и олако су га (пре)пустили Реалу.
Са 24 године стигао је у Мадрид и ту је златним словима исписао историју краљевског клуба. У тандему са Луком Модрићем на средини успео је у четири наврата да покори Стари континент, подизавши „ушати пехар“. Крос је прегазио 463 утакмице у славном белом дресу, поделио је 98 асистенција за гол, док је мрежу тресао скромних 28 пута.
Ипак, његов осећај за игру и утицај на исту, те лакоћа и елеганција игре и покрета остаће упамћени у срцима свих истинских љубитеља фудбала.
До тада, остаје нам да уживамо у мајсторијама Кроса, прво у финалу Лиге шампиона 1. јуна против Борусије Дортмунд на Вемблије, где ће јурити шестог „клемпавка“ (4 има са Реалом, једног с Бајерном), а затим и на Еворпском првенству у Немачкој од 14. јуна до 14. јула.
После тога ће „мајстор у копачкама“ окачити исте о клин.
Герет Саутгејт - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
СПОРТ
Какав лав, страшна „три лава“: Енглези показали Србији шта је чека у Немачкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала