- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ми нисмо геноцидан народ“: Протест у Подгорици због резолуције у Сребреници /видео, фото/

© Фото : Спутњику уступио Бобан РадевићПротест у Подгорици
Протест у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Испред зграде Владе Црне Горе у Подгорици вечерас је одржан протест због најаве извршне власти да ће у Генералној скупштини УН подржати Резолуцију о Сребреници и са њега поручено да српски народ није геноцидан и да никоме није учинио ништа нажао.
Окупљени грађани носили су српске заставе, као и заставу Краљевине Црне Горе и скандирали „издаја, издаја“,„доле Влада“, „оставке, оставке“, „Русија, Русија“.
Прва се окупљенима обратила Лидија Мараш.
„Окупили смо се поводом срамне резолуције која жели да нас означи геноцидним. Будимо достојни потомци да би били достојни преци“, казала је она.
Председник Михољског збора Здравко Нишавић је казао да ће се, ако Црна Гора буде гласала за резолуцију, сутра окупити у још већем броју.
„Ми нисмо геноцидан народ, нити народ који је неком учинио нажао“, истакао је Нишавић.
Он је, између осталог, навео да ова резолуција провоцира нове сукобе и незадовољства на Балкану.
Рекао је да су се окупили да би помогли онима које су довели на власт.
Нишавић је такође казао да је постојање геноцида потврдио суд који је уништио доказе о трговини органа српских цивила.
„Циљ резолуције је да се за ратна разарања окриви само један народ“, напоменуо је он и додао да ће, уколико се она усвоји, тражити и да се усвоји резолуција о геноцидима над српским народом у Хрватској, БиХ, Косову и Метохији.
Сара Раичевић је извела песму „Вила са Кошара“ и изрецитовала „Крваву бајку“ Десанке Максимовић, пренели су подгорички медији.
Новица Ђуровић из Тивта је премијеру Милојку Спајићу поручио да је дошао ниоткуда на таласу борбе против Мила Ђукановића, а да је сада ушао у његове чизме.
„Ђукановићу је за Црну Гору било добро оно што је за њега добро“, казао је он и додао да је са Спајићем иста ситуација.
Истакао је да су креатори овога западне земље, а да је Спајића српски народ довео на власт.
„Изневери њих, као што си и нас. Ми смо навикли да данас причаш једно, а сутра друго. Навикни и њих“, рекао је Ђуровић и поручио Спајићу да резолуција може проћи и без гласа Црне Горе, али да ако Црна Гора гласа за њу очекује народ на сваком кораку државе.
Милутин Мирјачић, директор школе „Бајо Пивљанин“ у Никшићу је рекао да је дошао да се обрати председницима Владе и Републике јер државу не признаје.
„Надам се да ће референдум бити опет и показати да нас је више“, казао је Мирјачић.
Он је истакао да су им многи Срби дали гласове да не би дошло до крвопролића у Црној Гори.
„Ја не прихватам ни индивидуалну кривицу. Нико није одговарао за убиства Срба“, рекао је он и додао да власт у Црној Гори не слуша глас цркве, митрополита, народа.
Мирјачић је подсетио на литије које је предводио митрополит Амфилохије и истакао да само треба да следе његов пут.
„Није решење рушење, нису решење блокаде, али можда ћемо бити приморани на то“, истакао је Мирјачић и казао да позива све оне који су учествовали на литијама да им се придруже.
Истакао је да је он наклоњен Русији и истоку.
„Јаков Милатовић је дошао из иностранства и рекао да је дошао да помогне српском народу. Видим како му помаже. Свако ко ради за стране службе, треба да одговара пред својим народом“, истакао је Мирјачић.
На спомињање председника Црне Горе Јакова Милатовића, окупљени су скандирали „Издаја, издаја“.
Петар Вуковић изрецитовао је песму „Српски народ није геноцидан“.
„Нека живи Република Српска, нека живи васколики, много страдали род српски“, казао је Вуковић.
Организатори су позвали окупљене да се сутра окупе на истом месту у 16 часова где ће се чекати изгласавање резолуције.
Скупу су присуствовали и потпредседник Општине Беране Младен Премовић, посланик Уједињене Црне Горе (УЦГ) Владимир Добричанин, председник Праве Црне Горе Марко Милачић, председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић, носилац листе „Будва наш град“ на локалним изборима у Будви Никола Јовановић.
Велики број полицајаца са опремом за разбијање протеста налазио се у дворишту између зграде Владе Црне Горе и зграде Министарства вањских послова. Барикаде испред зграда највиших државних органа обезбеђивала је униформисана полиција.
Позив на протест је упућен јуче, а организатори су више српских културних центара и невладиних организација: „Патријарх Варнава“, „Свети Сава“, Српско друштво Свети Сава из Бијелог Поља, Удружење поштовалаца учесника ослободилачких ратова 1912-1918, НВО „Херцег – Пљевља“, НВО „Српска нит“, НВО „Божури“, НВО „Ступови“, НВО „Михољски збор“, НВО „Сердар“ и Ноћни вукови.
У позиву на протест организатори су поручили да „подношењем предлога резолуције о геноциду у Сребреници, ова Влада на чијем је челу Милојко Спајић на најгрубљи начин је показала да не уважава управо жртве српског народа и да поништава све вредности наше тродеценијске борбе“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала