- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници, група Центар - Sputnik Србија

УЖИВО Оружане снаге Украјине приликом повлачења уништавају мостове у Харковској области

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 819. Око 40 одсто Волчанска у Харковској области је под контролом руских снага. Чак ако и буде обновљен ритам војних испорука Кијеву, то неће променити динамику на фронту, рекао је Песков и додао да је положај кијевских снага на фронтовима неповољан и да је украјинска војска у тешкој ситуацији.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:26 22.05.2024
САД не подржавају нападе Украјине у дубину руске територије, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Што се тиче подршке и омогућавања напада ван Украјине, то није оно што ми радимо. Али Украјина ће морати и доносиће сопствене одлуке. А ја желим да будем сигуран да ће имати потребну опрему“, рекао је Блинкен.
16:42 22.05.2024
Оружане снаге Украјине приликом повлачења уништавају мостове у Харковској области – тако су уништени мостови преко реке Волчја у Волчанску, саопштио је шеф руске администрације Виталиј Ганчев.
„Не само да за собом уништавају мостове – они гранатирају села, улице и куће где мисле да више нема припадника украјинских оружаних формација“, рекао је Ганчев.
15:48 22.05.2024
Грађани места Каменка-Дњепровска у Запорошкој области почели су да се обраћају за медицинску помоћ због симптома тровања након украјинског гранатирања, рекао је за Спутњик координатор николајевских илегалаца Сергеј Лебедев.
15:10 22.05.2024
Како је саопштила прес-служба Федералне медицинско-биолошке агенције, ниво радијације у Запорошкој нуклеарној електрани након напада украјинског дрона остаје у нормалним вредностима.
Огласила се и прес-служба нуклеарке, која је поручила да је гранатирање цивилног становништва, као и Запорошке нуклеарне електране и њене инфраструктуре недопустиво и очигледно представља терористички акт.
14:52 22.05.2024
Oружане снаге Украјине извеле су напад дроном-камиказом на територију транспортног одељења Запорошке нуклеарне електране, саопштила је прес-служба нуклеарке.
„Напади на нуклеарку и њену инфраструктуру су недопустиви и представљају терористички акт“, наводи се у саопштењу.
Како је саопштено, нема повређених ни велике материјалне штете.
Прес-служба је подсетила да је раније, у протекла два дана, изведено више напада беспилотним летелицама на стамбене објекте у граду Енергодар, поред којих се налази Запорошка нуклеарна електрана.
14:14 22.05.2024
Руска група „Север“ је последњих дана успела да прошири линију фронта на источни део Харковске области, саопштио је шеф руске администрације Харковске области Виталиј Ганчев.
Према његовим речима, под контролом руских снага је скоро 300 квадратних километара територије области.
Он је додао да су руске снаге ослободиле 49 насеља у Харковској области, од чега 36 у Купјанском округу, а 13 у северном делу региона.
14:03 22.05.2024
Kијев би могао да нападне дубоко у територију Русије западним оружјем и да се прави да се то десило случајно, изјавио је бивши министар спољних послова Украјине Владимир Огризко.
„Погледајте шта се у последње време дешава у Харкову! Мислим да је време да се каже директно – или смо озбиљни партнери и Запад ће престати да се плаши сопствене сенке, даће нам зелено светло и Украјина ће почети активно да сузбија војне објекте одговарајућим оружјем у дубину Русије, или ћемо бити приморани да нападамо сами, правећи се да је тако испало случајно“, рекао је бивши дипломата у интервјуу за „Телеграф“.
13:59 22.05.2024
Швајцарска ће ограничити ваздушни простор изнад Луцерна у периоду од 13. до 17. јуна за обезбеђивање мировне конференције на високом нивоу о Украјини, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Савезног већа земље.
Такође се додаје да ће за обезбеђивање конференције бити ангажовано до четири хиљаде војника.
Швајцарска ће 15. и 16. јуна одржати конференцију о Украјини недалеко од Луцерна. Русија неће присуствовати конференцији. На састанак је позвано око 160 држава. Амбасадор Русије у Берну Сергеј Гармоњин раније је изјавио да Русија неће учествовати ни у каквом формату на конференцији, чија је сврха да се Москви постави ултиматум.
13:29 22.05.2024
После напада украјинских оружаних снага на град Каменка-Дњепровска у Запорошкој области гранатама америчке производње, становници су почели да се обраћају лекарима са симптомима тровања, изјавио је за Спутњик координатор николајевског проруског покрета Сергеј Лебедев, позивајући се на изворе.
Он је додао да су становници града јавили да је било пуно дима и то отровног. Људи су почели да се јављају лекарима, јер су тешко дисали и било им је мука, објаснио је саговорник агенције.
12:38 22.05.2024
Најновији извештај руског Министарства одбране:
Јединице Јужне групе снага руске војске ослободиле су Клешчејевку;
Група снага „Центар“ током претходног дана побољшала је положаје дуж линије фронта, одбијено је седам контранапада Оружаних снага Украјине;
Група „Север“ напредовала је у дубину одбране украјинске војске, која је током претходног дана изгубила готово 255 војника и ракетни систем „град“;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана готово 420 војника у зони одговорности групе снага „Центар“;
Јединице групе снага „Исток“ заузеле су повољније линије и уништиле две бригаде Оружаних снага Украјине и територијалне одбране;
Јужна група снага руске војске уништила је људство и технику три бригаде Оружаних снага Украјине;
Група снага „Север“ одбила је током претходног дана три контранапада Оружаних снага Украјине на подручју села Липци и Волчанска;
Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 365 војника у зони одговорности Јужне групе снага руске војске;
Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције украјинске војске;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони одговорности групе снага „Исток“ готово 125 војника;
ПВО Русије је током претходног дана оборила 34 дрона, 2 авионске бомбе „хамер“ и 1 пројектил „хајмарс“ Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 130 војника у зони одговорности групе снага „Запад“.
12:29 22.05.2024
Украјинска војска извела је напад беспилотном летелицом на цивилну инфраструктуру Енергодара у Запорошкој области, саопштила је администрација града на Телеграму.
12:27 22.05.2024
Руске снаге ослободиле су насеље Клешчејевка у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:32 22.05.2024
Руска војска је дроном извела напад на војну луку Очакова у Николајевској области, где су Оружане снаге Украјине припремале напад и десант на Кинбурнску превлаку, изјавио је за Спутњик координатор николајевског проруског илегалног покрета Сергеј Лебедев.
„У Очакову у Николајевској области је током ноћи 22. маја извршена серија напада на војне објекте. Сви војни објекти налазе се на обали, где је цивилима забрањен улаз. Током ноћи су извршена два напада беспилотних летелица“, прецизирао је Лебедев.
Према његовим речима, недавно су тамо доведена различита пловила – од чамаца до џет-скија.
11:11 22.05.2024
Послуга ракетног система „ураган“ групе снага „Север“ уништила је вод украјинских снага у покушају противнапада на узвишење које су раније заузели руски војници, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:05 22.05.2024
Руски ПВО системи су око 11.30 уништили два украјинска дрона авионског типа и четири противрадарске ракете „харм“ изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:44 22.05.2024
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Специјална операција у Украјини
Зеленски: НАТО да почне да обара руску авијацију изнад Украјине
08:50 22.05.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
08:41 22.05.2024
Јутрос је на железничкој деоници Белгород-Наумовка украјински дрон напао електрични воз који је саобраћао без путника. У нападу није било повређених, али је оштећена железничка пруга и контактна мрежа, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на Телеграму.
Он је додао да је тренутно железнички саобраћај у прекиду.
07:39 22.05.2024
У Харкову су одјекнуле експлозије, јавили су украјински медији.
07:38 22.05.2024
Вишецевни бацач ракета Химарс - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Специјална операција у Украјини
Конгресмени апелују на Пентагон: Дозволите Украјини да нападне Русију америчким оружјем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала