- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички конгресмен позвао на укидање забране Кијеву да гађа објекте у Русији /видео/

© Фото : printscreen youtubeКонгресмен Мајкл Макол показује карту могућих удара на територији Русије
Конгресмен Мајкл Макол показује карту могућих удара на територији Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Председник одобра за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Мекол показао је мапу руске територије са зоном коју би могле да покрију ракете „атакамс“.
Он је позвао америчког државног секретара Ентонија Блинкена да САД укину забрану Кијеву да америчким оружјем изводи нападе на територију Русије, како би Кијев могао „да се бори без везаних руку“.
„Мапа напада“ на Русију, демонстрирана у америчком Конгресу, говори о агресивности Вашингтона према Москви и доказује потребу за стварањем такозване санитарне зоне 300 километара у дубину територије Украјине, изјавио је војни аналитичар и главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.
„Никакви измишљени или стварни аргументи неће ограничити САД у њиховој жељи да нанесу максималну штету Русији рукама Украјине. У својим практичним дејствима у вези са вођењем специјалне војне операције, треба да се узме у обзир да ће сви системи великог домета који се испоруче Кијеву, користити за нападе на Русију. Ово још једном актуелизује тезу коју је изнео наш председник о потреби да се створи санитарна зона дубоко у територији Украјине у домету система наоружања којима располажу Оружане снаге Украјине, односно 300 километара од постојећих граница две земље“, објаснио је Коротченко.
Он је нагласио да приказ „мапе удара“ говори о агресивности америчке владајуће елите, која позива на пуну употребу система дугог домета који се испоручују Украјини и укидање свих ограничења за ракетне ударе на објекте саобраћајне, критичне и војне инфраструктуре Русије.
Са своје стране, сенаторка са Крима Олга Ковитиди, сматра да чињеница да је амерички конгресмен показао мапу Русије, узимајући у обзир нове регионе, доказује да САД заиста схватају да Крим, ЛНР, ДНР, Запорошка и Херсонска област припадају Русији.
„Скрећем пажњу да је приказана мапа Русије, која показује зоне које могу да покрију ракете ‘атакамс’ које испоручују САД, укључује све конститутивне ентитете Руске Федерације укључене у Русију од 2014. године. Ово јасно потврђује да су Сједињене Америчке Државе заиста свесне да Крим, ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област припадају Руској Федерацији“, оценила је Ковитиди.
Она је истакла да позиви америчком руководству да укине забрану Кијеву да изводи нападе на руску територију „представљају озбиљну опасност по безбедност САД“.
Путин је 17. маја објаснио офанзиву руске војске на харковском правцу континуираним гранатирањем стамбених насеља у пограничним областима, укључујући Белгород, од стране украјинских оружаних снага.
„Бићемо принуђени да формирамо зону безбедности, санитарну зону. То и радимо“, нагласио је тада руски лидер.
Раније је група америчких конгресмена, на челу са председавајућим Комитета за обавештајне послове Представничког дома Мајком Тарнером, апеловала је на министра одбране Лојда Остина да дозволи Украјини да употреби америчко оружје за напад на руску територију. Званично, став Пентагона по овом питању остаје непромењен – oн се противи употреби пребаченог оружја за нападе на руску територију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала