- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цена скаче из дана у дан: Шта се дешава на светском тржишту поморанџи?

CC0 / rawpixel.com / U.S. Department of Agriculture (Source) / Поморанџе
Поморанџе - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Све екстремнији временски услови и епидемија бактеријске инфекције цитруса погурали су цене поморанџи и сока од поморанџе на светским берзама на нови историјски рекорд (10,2 долара за килограм).
Од 2021. године, до данас, цена поморанџиног сока порасла је готово четвороструко, а однос понуде и потражње ове робе на светским тржиштима већ неко време је неизбалансиран тј. понуда не може да испрати потражњу, показују подаци америчког министарства пољопривреде.
Малопродајне цене овог скока драстично скачу, малтене из дана у дан, а неповољан развој ситуације на светском тржишту навео је многе на питање да ли на сок од поморанџе може полако да се заборави?

Бразил и САД највећи произвођачи и највише погођени неприликама

Бразил (тј. држава Сао Паоло) и САД (тј. Флорида) чине 85 одсто светског извоза поморанџи и сока од поморанџе, а управо су поменуте временске неприлике и епидемија бактерије која убија цитрусна воћа најжешће на том подручју.
На пример, температуре током зимске сезоне у Бразилу редовно су прелазиле 40 степени, а забележена је и рекордна температура од 59 степени целзијуса - у престоници. Овај топлотни талас, кажу подаци Британске асоцијације воћних сокова, довео је до пада понуде поморанџи и сока од поморанџе на 50-огодишњи минимум. Зато је раст цена неизбежан.
„Добављачи и произвођачи напорно раде да се изборе са тренутном ситуацијом и смање несташице, али реалност је та да ће се ова ситуација задржати неко време“, објаснили су из британске асоцијације, пренео је Б92.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала