- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Британија долива уље на ватру око украјинског сукоба, а не ми

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаКина
Кина - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Тврдње министра одбране Велике Британије Гранта Шапса да Кина испоручује или је спремна да испоручи смртоносно оружје Русији су неосноване, саопштила је кинеска амбасада у Лондону.
У саопштењу се истиче да Пекинг позива Лондон да одбаци неосноване оптужбе против Кине и да престане да долива уље на ватру око украјинског сукоба, већ да озбиљно размисли о својој улози по питању међународног мира и безбедности.
Такође се наглашава да Британија треба да заиста учини нешто у интересу међународног мира и правде.
Према саопштењу, Кина заузима праведан и објективан став о украјинском питању.
„Активно радимо на промовисању мировних преговора и доприносу политичком решавању сукоба“,наводи се у саопштењу.
Поред тога, дипломатско представништво закључује да се кинеске власти придржавају разумног и одговорног приступа извозу оружја, као и да Пекинг контролише извоз робе двоструке намене у складу са законима и прописима.
Истовремено, портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин рекао је да Пекинг одбацује неодговорну клевету британских званичника и додао да уље на ватру украјинског сукоба долива Британија, а не Кина, јер је управо Лондон спречио Москву и Пекинг да пре две године постигну споразум.
Претходно, министар одбране Велике Британије Грант Шапс изјавио је да да Лондон и Вашингтон, наводно, располажу „доказима“ да Кина шаље или намерава да почне да шаље Русији оружје за коришћење у украјинском сукобу, иако нису пружили доказе за то.
Помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан прокоментарисао је да САД немају информације о томе да Кина наводно намерава да испоручи Русији оружје које ће се користити у зони сукоба у Украјини.
Претходно, портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је да САД пружају војну помоћ Украјини, али критикују нормалну сарадњу Русије и Кине, назвао је то лицемерјем и типичним примером двоструких стандарда. У Пекингу су такође упозоравали Вашингтон да пребацивање кривице на друге неће решити украјинску кризу.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2024
СВЕТ
Кинески дипломата одбрусио америчком колеги у УН: Не мешајте се у нашу сарадњу са Русијом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала