Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кустурица: Оптужити жртву геноцида да спроводи геноцид је равно највећем злочину

© Sputnik / Grigory SysoevЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Прослављени српски редитељ Емир Кустурица изјавио је данас да оптужити један народ, који је у својој историји био једна од највећих жртава геноцида, да он спроводи геноцид над неким другим је равно највећем људском злочину.
Гласање у Генералној скупштини УН је резултат очаја у коме се цивилизација налази и очигледно је да нас у будућности чекају велика раздвајања, рекао јеКустурица.
„Као што Етиопија и Сомалија полако клизе ка југу Сауди Арабије, тако се свет подваја по свим елементима. Оптужити један народ који је у својој историји био једна од највећих жртава геноцида да он спроводи геноцид над неким другим равно је највећем људском злочину“, изјавио је Кустурица за РТ Балкан.
Упитао је зашто је све ово морало да се догоди у овом тренутку када се на две стране света воде велики ратови.
„Очигледно да је у питању идеја заборава, да се активира заборав да је у Другом светском рату побијено 27 милиона Руса, у Холокаусту шест милиона Јевреја, и колико ми знамо, више од милион Срба. У ревизији историје, ово гласање би требало да буде један од кључних аргумената оних који желе да мењају историју, односно оних који су нам донедавно тражили да заборавимо историју“, рекао је Кустурица.
Врло је то занимљиво, напоменуо је редитељ, што су на крају прошлог века говорили да је крај историје.
„Онда су схватили да Кина постаје хегемон, да се Русија враћа у сваком погледу и онда, одједном, више нема да нема историје. Чак је и Фукујама написао књигу којом опонира сам себе, и сада присуствујемо пукој ревизији историје, једном делу који уводи потпуно нови мотив завађања народа на Балкану“, рекао је Кустурица.
Према његовим речима, могуће је да ће се овај број гласова који није баш био успешан по организаторе показати као врста нове друштвене револуције и да ћемо живети у времену у коме нећемо имати само један извор него ће бити више светова.
„Колико год Блинкен тврдио да Америка треба да стане иза напада на Русију који би се изводили далекометним оружјем Америке које би дејствовало из Украјине, мислим да то неће тако ићи и да постоји вага у којој ће неко морати да размисли да може доћи и до узвратног бомбардовања. Не у Украјини него оног, како је рекао Си Ђинпинг, који гура свет у нови хладни рат“, закључио је Кустурица.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала