- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лондон предаје Кијеву нови пакет војне помоћи од 190 милиона долара

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајински војници у рову
Украјински војници у рову - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Велика Британија и њени савезници шаљу Украјини нови пакет војне помоћи у вредности од 150 милиона фунти (190,9 милиона долара), објавио је лист „Сан“, позивајући се на британског министра одбране Гранта Шапса.
„Пакет војне помоћи од 150 милиона фунти шаље се у Украјину за јачање ваздушне и поморске одбране“, прецизира се у саопштењу.
Помоћ садржи радаре за противваздушну одбрану, опрему за симулацију и системе за радиоелектронско ратовање укупне вредности од 70 милиона фунти, пише лист. Осим тога, пакет помоћи ће укључивати мале чамце, извиђачке беспилотне летелице и беспилотне чамце у вредности од 80 милиона фунти.
Напомиње се да ће средства бити издвојена из Међународног фонда за помоћ Украјини, у који су Лондон и његови савезници до марта уложили око 900 милиона фунти. Фонду су се придружиле Велика Британија и њени партнери, као што су Литванија, Данска, Шведска, Норвешка и Холандија.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала