Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство одбране: Малициозне и апсурдне оптужбе Куртија поводом наоружавања Војске Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција младих официра испред Скупштине Србије
Промоција младих официра испред Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Министарство одбране одбацило је данас, као апсурдне и малициозне тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у којима је наоружавање Војске Србије (ВС) довео у везу са ескалацијом ситуације у региону.
Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, опремање Војске Србије савременим системима наоружања и војне опреме је плански и континуирани процес који проистиче из стратешког опредељења наше земље да ојача своју одбрану првенствено као инструмент одвраћања од потенцијалне оружане агресије.
Истиче се да, као суверена и међународно призната држава, у складу са политиком прокламоване војне неутралности, Србија отворено и транспарентно спроводи процес јачања своје војске.
"При томе, јасан је став да такви кораци не представљају претњу било коме у окружењу. У прилог томе говори и чињеница да је Република Србија чланица и контрибутор регионалних иницијатива које се баве контролом наоружања", наводи се у саопштењу.
С друге стране, како се наводи, Аљбин Курти и његова привремена администрација, противно одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности УН и другим међународним правним актима врши наоружавање сопствених илегалних војних формација чија је једина намена етничко чишћење преосталог српског народа у Аутономној покрајини Косово и Метохија.
Курти је раније данас изнео тврдњу да је појачано наоружавање показатељ да Србија "стреми ескалацији ситуације".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала