- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Све је стабилно“: Путин допутовао у Минск, у првом плану – тема безбедности /видео/

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин допутовао је у Минск, у дводневну званичну посету.
Руског председника на аеродрому је дочекао белоруски лидер Александар Лукашенко.
Путин је по доласку у Минск одмах одржао кратак састанак са белоруским колегом. Том приликом је истакао да намерава да разговара са белоруским колегом о безбедносним питањима.
Он је напоменуо да су чланови влада Русије и Белорусије много тога урадиле у последње време везано за односе две земље, уз директну подршку и учешће лидера.
„Данас и сутра ћемо о свему томе разговарати, укључујући питања безбедности, којима ви посвећујете велику пажњу. Све је стабилно и добро се развија“, рекао је Путин.
Такође је додао да ће се разговарати и о другој фази војних вежби нестратешких нуклеарних снага, што је повезано са „директним учешћем белоруских пријатеља, колега из војне сфере у тим догађајима“.
Путин је додао да је уочи посете Белорусији разговарао са руском Владом о свим правцима сарадње са Белорусијом, те да ће неки чланови Владе допутовати у Минск како би учествовали на састанцима у петак.
„Имамо широку агенду. Драго ми је што сам успео да дођем данас“, рекао је руски лидер.
Лукашенко је, са своје стране, рекао да ће током разговора са Путином тема безбедности бити изнета у први план.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је раније рекао да ће лидери већ у четвртак увече разговарати а да званични део посете почиње у петак.
Како је саопштила прес служба лидера Белорусије, Путин и Лукашенко ће сутра у Дворцу независности прво разгварати у уском саставу а потом са делегацијама.
На дневном реду биће низ питања који се тичу стања и перспектива белоруско-руских односа - политички дијалог, реализација заједничких трговинско-економских пројеката, јачање безбедности и друго.
Амбасадор Белорусије у Москви Дмитриј Крутој рекао је за Спутњик да ће председници разговарати и о вежбама тестирања употребе нестратешког нуклеарног наоружања.
Такође они ће један другог информисати о резултатима међународних посета које су имали претходних дана - о Путиновој посети Кини и Лукашенковом боравку у Азербејџану.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала