- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Роскосмос“: Алармантна је жеља Запада да свемир претвори у поприште за војне операције

© Sputnik / RIA NovostiМарс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Изузетно је забрињавајућа жеља бројних западних земаља да свемир претворе у поприште за потенцијалне војне операције, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“Јуриј Борисов.
Он је на састанку руководилаца свемирских агенција земаља-чланица БРИКС истакао да оружје не сме бити распоређено у космосу.
С тим у вези, заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да се Москва увек залаже за очување свемира искључиво као мирне средине.

„Будући да је потписница споразума о мирном коришћењу свемира, Русија се увек залагала и наставља да се залаже за очување космоса искључиво као мирног окружења“, подсетио је Рјабков.

Како је рекао, Русија на састанак шефова свемирских агенција земаља-чланица БРИКС-а у Москви гледа као на потврду сагласности учесника организације да развијају сарадњу у свемиру.
„Данашњи састанак одвија се у проширеном саставу, то је веома симболично. Видимо то не само као добар знак и одраз подршке руском председавању већ и као потврду сагласности свих учесника да се развија сарадња у космичкој сфери - а то је најважније“, поручио је руски дипломата.
Москва очекује да ће заједничким напорима земаља-чланица БРИКС-а предстојећи самит у Казању бити синоним за успех и оличење истинског стратешког партнерства, додао је Рјабков.
Русија је раније предложила нацрт резолуције Савета безбедности УН о потврђивању обавеза земаља да неће користити свемир за распоређивање оружја. Документ је, између осталог, апеловао на све земље да предузму хитне мере како би спречиле трајно размештање оружја у свемир. Нацрт резолуције такође позива на кораке који би спречили употребу силе у свемиру, из њега према Земљи и обрнуто.
За резолуцију су гласале Русија, Кина, Алжир, Гвајана, Еквадор, Мозамбик и Сијера Леоне. Швајцарска је била уздржана. Против су биле САД, Француска, Велика Британија, Јапан, Словенија, Јужна Кореја и Малта. Резолуција није усвојена јер није добила потребних девет од 15 гласова.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала