- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Предузећемо контрамере ако Јапан одустане од пацифизма

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства иностраних послова Руске Федерације у Москви
Зграда Министарства иностраних послова Руске Федерације у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Русија ће предузети контрамере ако Јапан укине члан Устава који предвиђа одрицање од Оружаних снага, изјавила је за Спутњик директорка трећег азијског департмана Министарства спољних послова Русије Људмила Воробјова.
Према њеним речима, Москва наставља да помно прати покушаје Токија „да ревидира пацифистичке одредбе послератног Устава у складу са политиком садашње администрације ка убрзаној ремилитаризацији“.
Овај процес добија на замаху, приметила је Воробјова.

„Такав развој догађаја је пун додатних претњи по безбедност Русије. Као одговор, бићемо принуђени да предузмемо контрамере за јачање капацитета националне одбране“, рекла је она, истичући да је основни закон чисто унутрашње питање држава.

Јапанска страна мора бити свесна да могуће укидање члана девет не може проћи без спољнополитичких последица, упозорила је дипломата. Како је подсетила, он предвиђа одустајање од „рата као сувереног права нације, као и претње или употребе Оружаних снага као средства за решавање међународних спорова“.

„Одступање Јапана од мирног развоја који су промовисале претходне генерације јапанских политичара неизбежно ће покренути нове безбедносне изазове, довешће до повећања напетости у азијско-тихоокеанском региону и подстаћи ће нову фазу у трци у наоружању“, констатовала је Воробјова, додајући да коначан избор мора да донесе јапански народ на референдуму, до којег је дуг пут.

Москва не намерава да иницира обнављање политичких контаката са Јапаном у тренутној ситуацији, поручила је Воробјова.
С тим у вези, навела је да атмосфера односа са Јапаном наставља да се погоршава, подећајући да је Токио у марту усвојио 22. пакет санкција.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала