- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Сутра пуштање у рад највеће соларне електране у Србији "Сараорци"

CC0 / Unsplash/Zbynek Burival / соларни панели
соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Свечано пуштање у рад највеће соларне електране у Србији "Сараорци" одржаће се у петак 24. маја у истоименом насељу, поред Смедерева, а догађају ће присуствовати представници компанија које су радиле на изградњи те електране, представници министарства рударства и енергетике и градоначелница Града Смедерева,Јасмина Војиновић.
Прва фаза радова на изградњи највеће соларне електране у Србији "Сараорци" чија укупна снага у првој фази износи 9.86MW (11,8 MWp) док у је у другој фази предвиђена снага од 1.5MW (1,86 MWp), завршена је, саопштено је из компаније "PowerChina", преноси Танјуг.
Реч је о фотонапонској електрани, која користи обновљиви извор енергије, сунчево зрачење, за потребе производње елекетричне енергије, која се у потпуности преноси у електродистрибутивну мрежу. Очекивана годишња производња електране је 15.1 GWh,што је довољно за снабдевање око 2.400 домаћинстава.
Искоришћавањем соларне енергије, ова електрана ће играти кључну улогу у заштити животне средине и промовисању одрживости у Србији. Процењује се да ће фотонапонска електрана довести до смањења емисије ЦО2 у вредности од 17.500 тона на годишњем нивоу. Електрана ће повећати и свеукупан производни удео "зелене енергије" у електроенергетском систему Републике Србије.
Електрана поправља напонске прилике на 35 kVнапонском изводу преко којег се врши напајање места Мала Крсна, Скобаљ, Осипаоница, Лугавчина, Сараорци и Лозовик. Електрана је пројектована у складу са важећим техничким прописима и стандардима, као и Правилима о раду дистрибутивног система, а целокупну производњу пласира у дистрибутивни систем електричне енергије Србије.
Пројекат фотонапонске електране реализовала је немачка компанија АВР Гроуп, док је радове извела кинеска компанија PowerChina.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала