- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Тинејџери који пуше канабис 11 пута су склонији психичким проблемима

© Фото : Pexels/Photo by cottonbro studio џоинт
џоинт - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Јача марихуана која је данас доступна људима значи да међу тинејџерима који је пуше постоји 11 пута већа вероватноћа да развију проблеме повезане са менталним здрављем у односу на оне који то не чине.
Како је показало истраживање објављено у часопису „Psychological Medicine“, веза између канабиса и психотичних поремећаја може бити јача него што сугеришу претходна истраживања, која су углавном била заснована на старијим подацима када је канабис био мање ефикасан.
Истраживачи су упозорили да су тинејџери посебно рањиви на ефекте канабиса.
Научници су прегледали раније медицинске податке са Универзитета у Торонту, Центра за болести зависности и ментално здравље и ИЦЕС-а, раније познатог као Институт за клиничку евалуацију науке.
Реч је о подацима о 11.000 тинејџера из Онтарија, где су узети у обзир и подаци о њиховим хоспитализацијама, позивима хитне помоћи и информацијама о амбулантним посетама лекара младим пацијентима.
Научници кажу да је њихово истраживање прво које указује на „везу између употребе канабиса у тинејџерском узрасту и накнадних дијагноза психотичних поремећаја“.
„Открили смо веома јаку повезаност између употребе канабиса и ризика од развоја психотичних поремећаја у адолесценцији. Били смо изненађени јер нисмо пронашли доказе о таквој повезаности међу људима у одраслој доби“, рекао је Андре Мекдоналд, један од учесника студије.
Научници претпостављају да тинејџерски мозак у развоју у данашњем времену много лошије реагује на џоинтекоји су знатно јачи у односу на оне од пре неколико деценија.
„Просечна јачина тетрахидроканабинола (ТХЦ), главне психоактивне компоненте канабиса, порасла је са око 1 одсто у 1980. на 20 одсто у 2018. години“, рекли су истраживачи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала