- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Западни медији: Због успеха руске војске, Блинкен мења став о примени америчког оружја у Украјини

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Амерички Стејт департмент предлаже администрацији председника Џозефа Бајдена да дозволи Украјини да изводи нападе на територију Русије америчким оружјем, пише лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на неименоване званичнике.
„На иницијативу Стејт департмента администрација тренутно води ватрене дискусије поводом ублажавања забране (употребе америчког оружја на територији Русије) како би се омогућило Украјинцима да изводе нападе са друге стране границе са Русијом“, наводи се у чланку.
Истиче се да је овакав предлог изнео државни секретар Ентони Блинкен. Према информацији листа, ова иницијатива још није званично представљена Бајдену, а такође је нејасно колико је подржавају Бајденови блиски сарадници.
Званичници истичу да је Блинкен променио став о америчком оружју због успеха руских снага у Украјини.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је позиве америчких политичара да САД дозволе Кијеву примену америчког оружја за нападе на руску територију речима да усијане главе у америчком Конгресу желе да додатно изазову тензије око Украјине.
Претходно, група америчких конгресмена, на челу са председавајућим Комитета за обавештајне послове Представничког дома Мајком Тарнером, апеловала је на министра одбране Лојда Остина да дозволи Украјини да употреби америчко оружје за напад на руску територију.
Званично, став Пентагона по овом питању остаје непромењен – oн се противи употреби пребаченог оружја за нападе на руску територију.
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Специјална операција у Украјини
„Тестирате наше стрпљење“: Русија реаговала на провокације америчког Конгреса
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала