- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дачић: Резолуција велики аргумент за Додика и раздруживање

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић сматра да је усвајање резолуције о Сребреници велики аргумент да председник Републике Српске Милорад Додик спроведе оно што је најавио, да сачини извештај о кршењу Дејтонског споразума и Федерацији БиХ упути споразум о мирном раздруживању.
„То што се десило је велики аргумент за такав поступак, да је просто немогуће живети заједно са онима који вас сматраjу геноцидним. Када би неко питао српски народ у Републици Српској, сигурно би гласали за /раздруживање/, али питање је да ли је то могуће и да ли ће до тога доћи“, рекао је Дачић.
Он је упитао шта ће бити одговор Бошњака на резолуцију и да ли ће рећи да то мења ситуацију, да не може да постоји Дејтонски споразум у овом облику, да не може да постоји "нешто геноцидно", а можда намеравају да покрену ревизију тужбе против Србије и траже одштету.
„То је сада главно питање како ће се све одвијати. Зато треба бити храбар и мудар и водити чврсту, али мудру и оствариву политику“, рекао је Дачић за ТВ "Пинк".
Дачић је навео да сада треба видети како ће се Србија односити према земљама које су гласале за резолуцију.
Он је рекао да би од Ирана, са којим је Србија у изузетно пријатељским односима и због чега има проблеме са Западом, Србија требало да тражи објашњење зашто је гласао за резолуцију која је амерички пројекат, а исто тако тражити објашњења и од Ирака и Египта.
„За сваку земљу бисмо могли ићи редом и причати каква је била ситуација. Ми морамо са собом рашчистити да наша подршка није међу западним земљама, него међу онима које не подржавају ауторитет Запада. Не смемо да се одричемо гране за коју се држимо“, навео је Дачић.
Он сматра да Србија, ипак, треба да настави пут ка ЕУ, али и да буде свесна да неће увек имати разумевања и да ће морати да помогне сама себи.
Што се тиче Црне Горе која је гласала за резолуцију, Дачић је рекао да се Србија разочарала, али да јој Црна Гора није непријатељ.
Он је додао да му се чини да Црна Гора упорно жели да промени своју прошлост тиме што доноси одређене одлуке и придружује се неким иницијативама, не само против српских интереса, него и против историје Црне Горе.
Дачић је рекао да није у потпуности задовољан гласањем зато што неке земље нису успеле да издрже притиске.
Он је подсетио да је од 193 земље чланице УН за резолуцију, иза које су стале неке од највећих светских сила, гласало њих 84, док је 109 земаља није подржало тако што су биле против, уздржане или нису гласале.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала