- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба „Руско-црногорски односи током епохе Петра Великог“ у Подгорици

© Фото : Спутњику уступио Руски домНајава зложбе „Руско-црногорски односи током епохе Петра Великог“
Најава зложбе „Руско-црногорски односи током епохе Петра Великог“ - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Поводом 325. годишњице обучавања руских навигатора у школи Марка Мартиновића, у петак 24. маја, у 19 сати, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици биће одржано свечано отварање изложбе „Руско-црногорски односи током епохе Петра Великог“.
У оквиру представљања поставке биће одржана премијерна пројекција документарног филма о Сави Владиславићу Рагузинском, истакнутом српском дипломати у служби руског цара Петра Великог.
Изложба ће бити отворена на Дан светих Кирила и Методија и трајаће до 6. јуна – Дана руског језика. Дан руског језика је нераскидиво повезан са именом Александра Сергејевича Пушкина: 6. јуна се навршава 225 година од рођења славног руског песника. Вољом историје управо је Сава Владиславић заслужан за то што је Русија добила Пушкина.
О невероватној вези Владиславића, Пушкина и Русије говориће редитељ филма ,,Сава Владиславић“ Славица Стефановић и потомак грофа Владиславића Бранко Вукомановић.
Изложбу су припремили Руска државна бибилиотека и Руско историјско друштво уз подршку Руског дома у Београду.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала