- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Како се домоћи руске имовине: Запад не одустаје - план прави и Г7

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаНовац
Новац - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Министри финансија држава-чланица Г7 ће на крају састанка у Италији изложити основу плана за коришћење прихода од замрзнутих руских актива за подршку Украјини који потом лидери могу да размотре на самиту у јуну, објавио је Ројтерс који је имао увид у нацрт коминикеа.
Министарски састанак почео је 23. маја и траје до сутра.
„Разматрамо потенцијалне схеме за привлачење прихода од замрзнутих руских средстава у корист Украјине“, наводи се у нацрту документа који би требало да буде усвојен у суботу.
Блумберг, међутим, наводи да документ још може да претрпи измене.
„Фајненшел тајмс“ је раније писао, позивајући се на западне званичнике, да САД подстичу чланице Г7 да дају Украјини кредит, при чему би као осигурање послужили будући приходи од замрзнутих руских актива. Кредит би требало одобрити пре могућег повратка Доналда Трампа на чело Америке с обзиром да је противник финансирања Кијева.
Блумберг, с друге стране, пише, такође позивајући се на нацрт завршног саопштења, да ће министри потврдити да руска средства остају замрзнута се док Русија не плати за наводну штету причињену Украјини.
Подсетимо, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је конфискација замрзнуте руске имовине у корист Кијева незаконита радња која ће бити предмет реципрочних мера и правног поступка.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков упозорио је да Русија разматра могућност снижавања нивоа дипломатских односа са САД као одговор на конфисковање њене суверене имовине.
По његовим речима, до снижавања дипломатских односа између Русије и САД, који су сада успостављени на највишем могућем нивоу, на нивоу амбасадора, могло би да дође ако Вашингтон предузме „практичне мере“ за конфисковање руске имовине која је замрзнута у банкама након увођења санкција.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2024
Специјална операција у Украјини
Бела кућа: Америчке власти ће искористити нова овлашћења за заплену руске имовине
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала