- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинески „галеб“ слеће у Европу, шта ће сада Американци /видео, фото/

© AP Photo / Ng Han GuanЕлектрични аутомобил "Галеб" кинеске компаније "БИД"
Електрични аутомобил Галеб кинеске компаније БИД - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Док неки амерички возачи жуде за приступачнијим опцијама електричних возила, Америци остаје да гледа како остатак света добија приступ неким од најјефтинијих електричних возила на тржишту, пише „БИ“.
Кинески произвођач аутомобила БИД (BYD), „Теслин“ највећи ривал у Кини, најавио је прошлог месеца да ће свој приступачни електрични хечбек, „Сигал“ (Seagull, у преводу галеб), довести у Европу већ 2025. године. Основни модел „Галеба“ у Кини се продаје за мање од 10.000 долара.
Европски потрошачи неће имати исту цену због тарифа и локалних стандарда, али "Блумберг" пише да су руководиоци БИД-а најавили да очекују да ће аутомобил бити продаван по цени од мање од 20.000 евра или 21.500 долара.
БИД-ов „Галеб“ је већ отишао у иностранство када је представљен на мањим тржиштима електричних возила, попут Мексика, где се аутомобил продаје као „Dolphin Minи“за око 21.000 долара. А његови планови да се прошири на европску територију само повећавају позицију БИД-а као доминантне глобалне силе у сектору електричних аутомобила.
У међувремену, амерички возачи постају све изолованији када је у питању приступ јефтинијим алтернативама кинеског бренда.
Шансе да БИД дође у Америку већ су биле мале због комбинације потражње и геополитичких тензија, објавио је у марту „Бизнис инсајдер“. Бајденова администрација је у фебруару саопштила да ће истраживати кинеске произвођаче аутомобила због забринутости за националну безбедност да прикупљају осетљиве податке од потрошача.
Али ,студија о потражњи за електричним аутомобилима у САД почетком ове године, коју је спровела аналитичка компанија „GBK collective“, показала је да би половина америчких возача размислила о електричним или хибридним аутомобилима ако би постојале јефтиније алтернативе, а Бајден је само додатно одбио сваку прилику да кинеска компанија уђе на америчко тржиште.
Бела кућа је у четвртак објавила да ће применити порез од 100 одсто на електрична возила кинеских брендова, наводећи непоштене трговинске праксе и претње америчким предузећима.
То значи да америчким потрошачима преостаје само да се надају возилим по приступачнијим ценама, односно испод 30.000 долара. До сада су, међутим, велики брендови попут „Тесле“ или „Форда“ били спори у испоруци, пренео је „Блиц бизнис“.
Извршни директор „Тесле“ Илон Маск годинама је заговарао идеју о електричном возилу по цени испод 30.000 долара.
Након што је Ројтерс у априлу известио да „Тесла“ преусмерава фокус на роботаксије, аналитичари су рекли да је јефтинији модел важнији ако компанија тражи преокрет усред пада продаје. Маск је крајем априла најавио да долази јефтин „Тесла“.
Неколико дана након Масковог уверавања, извршни директор „Форда“ Џим Фарлеи је такође потврдио да компанија ради на електричним возилима која ће коштати од 25.000 до 30.000 долара.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала