- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: САД криве за погибију Раисија

© Tanjug / AP/Iranian Presidency Office via APСахрана иранског председника Ибрахима Раисија
Сахрана иранског председника Ибрахима Раисија  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Гнусан став Сједињених Америчких држава довео је до погибије иранског председника Ибрахима Раисија, Вашингтон није имао права да уводи санкције по питању авиона, хеликоптера и других средстава за превоз људи, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко након састанка са руским председником Владимиром Путином у Минску.
Према речима белоруског лидера САД су забраниле сервисирање хеликоптера.
Руски председник Владимир Путин је скренуо пажњу да су лица која су била у пратњи иранског председника а која су летела руским хеликоптерима, долетела без проблема.
„Пратиоци (иранског председника) су летели у два руска хеликоптера у истим условима, и фактички на истом коридору. Стигли су без икаквих проблема“, истакао је Путин.
Он је додао да Русија има добре односе са Ираном и иранским народом.
"Што се тиче спољне политике Ирана, то су суверене одлуке самог Ирана. Иран је велика регионална држава и у светским питањима има важну улогу. Тешко да ће после ове трагедије доћи до неких измена у спољној политици иранског руководства с обзиром да су фундаменталне основе те политике веома чврсте", рекао је он на питање да ли ће смрт Ибрахима Раисија утицати на односе Ирана и Русије.
Претходно је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да је по ирански народ, вероватно, боље што више нема иранског председника Ибрахима Раисија.
Он је додао да САД не жале због смрти Раисија и да не би одржавали минут ћутања у УН у знак сећања на њега.
Хеликоптер у коме се налазио Раиси се 19. маја срушио у иранској провинцији Источни Азербејџан. У хеликоптеру су се налазили и министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахијан и низ других иранских званичника.
Ирански председник Ибрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
РУСИЈА
Председник Думе у Техерану: Верујемо да ће Иран превазићи сва искушења
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала