- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић: Подгорица гласањем за резолуцију о Сребреници унизила себе, а ујединила српски народ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине ЦГ Андрија Мандић
Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је да је тужно било гледати како је Црна Гора, учешћем у дискусији у Генералној скупштини УН, додатно компромитовала саму себе поводом усвајања резолуције о Сребреници.
Он је истакао да je резолуција оштро поделила регион и односе Црне Горе са Србијом и Републиком Српском, које су јој најближе, довела на најнижи могући ниво, али је додатно ујединила српски народ, независно од држава у којима живи и показала да српски народ има снаге да се бори са будућим изазовима са којима ће се човечанство сигурно суочавати.
“Нажалост, упркос бројним апелима Влади Црне Горе како нас као политичких представника, тако и највећих верских ауторитета Српске православне цркве, она је у УН подржала резолуцију Немачке и Руанде о Сребреници која је поделила свет, а од 193 државе чланице УН гласало је само нешто више од 40 одсто држава“, истакао је Мандић у писаној изјави.
Мандић, који је и лидер Нове српске демократије, поручио је да уздигнута чела наставља борбу за српска права, за једнакост са другим народима и укупну стабилност, како у Црној Гори, тако у региону.

„Срби никада више неће бити маргинализовани у овој земљи и никада нам више нико неће претити да ће нас на тракторима протерати у Србију“, рекао је Мандић.

Он указује да је предлагачима послата јасна порука, да су избројали гласове у сали, али су против себе окренули већину светских народа који те гласове дају.
„Ви говорите да сте победили, али вас је поразио већински и мирољубиви дио човечанства. Ви нисте избројали више гласова, него сте се легитимисали као мањина“, наглашава Мандић.
Он додаје да чак и у самој сали, где нису биле присутне све државе, резолуција није добила већину, јер је 87 држава није подржало.
Мандић поручује да српски језик никада више неће бити понижен, већ ће, након објављивања резултата пописа, заузети оно место које му по праву и правди припада.
"Држављанство ће стећи сви они који су рођењем или породичним везама утемељени у Црној Гори, као и они који годинама живе у овој земљи, а до сада исто нису добили, тако да више неће бити грађани другог реда", навео је он.
Мандић је додао да ће историјска тробојка законом бити враћена на место које јој припада.
"Српска православна црква и њени верници никада више неће морати да страхују да ће им неко отимати светиње, већ ће у миру моћи да Богу уздижу своју молитву за мир, здравље и спасење свих", закључује Мандић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала