- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Најава из Европске централне банке - смањење референтних каматних стопа за 0,25 одсто

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDБивше седиште ЕЦБ у Франквурту и лого евра
Бивше седиште ЕЦБ у Франквурту и лого евра - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Потпредседник Европске централне банке (ЕЦБ) Луис де Гиндос најавио је да ће банка на састанку 6. јуна смањити референтне каматне стопе за 25 базних поена.
На питање листа Оберестерајхише нахрихтен да ли је смањење каматних стопа у еврозони у јуну извесно и за колико, Гиндос је одговорио да се банка залаже за "разборит приступ" који предвиђа смањење камата за 0,25 одсто, односно за 25 базних поена.
Референтна каматна стопа на главне операције рефинансирања у еврозони тренутно износи 4,5 одсто, каматна стопа на депозите четири одсто, а маргинална каматна стопа 4,75 одсто.
Он је ипак нагласио да постоји "огроман степен неизвесности" поводом даљег кретања каматних стопа до краја 2024. године.
"Нисмо доносили одлуке о броју смањења каматних стопа нити о њиховој величини. Видећемо како ће се економски подаци развијати. Ништа није унапред одређено у погледу смањења или промене каматних стопа", истакао је Луис де Гиндос.
Према његовим речима, пројекције Европске централне банке предвиђају да ће инфлација у еврозони достићи стабилан ниво од два одсто средином 2025. године, објављено је на сајту ЕЦБ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала