- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Општа АИ могла би да буде доступна већ за 2-3 године

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Будућност
Будућност - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Један од оснивача ОпенАИ- Џон Шулман рекао је како би општа вештачка интелигенција могла да постане доступна много раније него што се мислило и нико не зна шта ће се онда догодити.
Нико нема одговор на питање које би могло радикално променити начин на који живимо, а можда би чак могло довести и до нестанка човечанства и планета. А то питање гласи - шта ће се догодити једном када постигнемо општу вештачку интелигенцију (АГИ).
Иако нема конкретне дефиниције што би општа вештачка интелигенција могла дапредставља, уопштено се мисли на АИ системе који су способни да постигну комплексне људске особине као што су здрав разум и закључивање.
Тренутно можемо само да нагађамо шта ће се догодити с доласком опште вештачкеинтелигенције, а према свему што слушамо и читамо, чак ни међу највећим стручњацима на овом пољу нема сагласности тако да није познато хоће ли АГИ бити добра или лоша ствар. Потенцијал и за једно и за друго свакако постоји.
С једне стране општа вештачка интелигенција могла би да реши бројне проблеме и омогући нам боље сутра тако што би створила услове за радикалан напредак у медицини и науци, могла би да реши проблеме попут климатских промена, наћи решење за јефтине и зелене изворе енергије и слично, преноси портал Зимо.
С друге стране, јасно је да нам се не пише добро ако АИ почне да разматра уништењe човечанства.
А када би таква општа АИ могла да се појави, није познато, али како је напредак ове технологије невероатан и како се у њу улажу милијарде долара, АГИ је сваким даном све ближа.
Једна од компанија која би прва могла успјети у постизању АГИ-а јест ОпенАИ, а ако питате једног од оснивача ове компаније Џона Шулмана, општу вештачку интелигенцију могли би да постигнемо већ за две до три године.
Подсетимо, још пре десетак година технолошки стручњаци и футуролози веровали су како би тај тренутак у којем ће вештачка интелигенција постати паметнија од људи бити око 2045. године, међутим сада се чини како би то могло бити скоро две деценије раније.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала