- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пуштена у рад највећа соларна електрана у Србији

© Tanjug / AVR GROUP/ DRAGAN MUJANСоларна електрана "Сараорци"
Соларна електрана Сараорци - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
После завршене прве фазе радова, пуштена је у рад највећа соларна електрана у Србији "Сараорци".
Пројекат изградње соларне електране која се налази у насељу Сараорци поред Смедерева, реализовала је немачка компанија AVR Group, док је радове извела кинеска компанија PowerChina.
Како се наводи у саопштењу, реч је о фотонапонској електрани, која користи обновљиви извор енергије , односно сунчево зрачење за потребе производње електричне енергије, која се у потпуности преноси у електродистрибутивну мрежу.
Додаје се да се процењује да ће фотонапонска електрана довести до смањења емисије угљен-диоксида у вредности од 17.500 тона на годишњем нивоу и да ће електрана повећати и свеукупан производни удео "зелене енергије" у електроенергетском систему Србије, као и да ће играти кључну улогу у заштити животне средине и промовисању одрживости у Србији.
© Tanjug / AVR GROUP/ DRAGAN MUJANСоларна електрана "Сараорци"
Соларна електрана Сараорци - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Соларна електрана "Сараорци"
Главни инжењер Бојан Лазић AVR Group након пуштања у рад соларне електране рекао да је очекивана годишња производња електране довољна за снабдевање око 2.400 домаћинстава.
"Ово је први пројекат у нашем портфолиу од укупно 300 мегавата које планирамо да градимо у наредном периоду. Сама изградња је била веома изазовна, али смо у овом процесу много научили и радујемо се будућим пројектима", рекао је он.
Лазић је, како се додаје у саопштењу, најавио и да се у јуну 2024. очекује почетак изградње нове соларне електране у Обреновцу , снаге од 9,95 мегавата, а одмах потом и изградња друге фазе соларне електране у "Сараорцима".
Према његовим речима, друга фаза изградње соларне електране у Сараорцима је посебно интересантна по томе што се планира издавање дигиталног токена који ће инвеститорима дати могућност улагања уз остварење приноса.
Генерални менаџер компаније PowerChina, Ђан Лејви рекао је да је ова соларна електрана резултат заједничких напора и значајна је прекретница на путу развоја зелене енергије у Србији.
"То не само да је унело нову виталност у локални економски развој, већ је и побољшало очување животне средине и ефикасност енергетског система земље", рекао је он и додао да је ПоwерЦхина, као водећа компанија у области глобалне енергетске изградње, увек практиковала концепт зеленог развоја и промовисала енергетску трансформацију.
Лејви је навео и да ће у будућности, PowerChinа наставити да се придржава концепта зеленог развоја и уз подршку српске владе и кинеске амбасаде ће додатно повећати улагања у област зелене енергије која ће утицати на економски и друштвени развој Србије и дати већи допринос остварењу одрживог развоја земље.
Он је нагласио и да овај пројекат има потенцијал да буде значајна прекретница, додатно јачајући дугогодишње пријатељство између Кине и Србије.
© Tanjug / AVR GROUP/ DRAGAN MUJANСоларна електрана "Сараорци"
Соларна електрана Сараорци - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Соларна електрана "Сараорци"
У саопштењу се наводи да је соларна електрана у Сараорцима, поправља напонске прилике на напонском изводу преко којег се врши напајање места Мала Крсна, Скобаљ, Осипаоница, Лугавчина, Сараорци и Лозовик.
Електрана је пројектована у складу са важећим техничким прописима и стандардима, као и Правилима о раду дистрибутивног система.
Истиче се и да електрана целокупну производњу пласира у дистрибутивни систем електричне енергије Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала