- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Иако има непријатељски став, Западу неће поћи за руком да спречи развој Русије и Белорусије

© POOL / Уђи у базу фотографијаРадна посета руског председника Владимира Путина Белорусији
Радна посета руског председника Владимира Путина Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, имали су у Минску састанак којем су присуствовале делегације две земље. Путин је нагласио да се питање безбедности увек налази у центру пажње и додао да ће Москва и Минск наставити да јачају сарадњу у сфери одбрамбене безбедности.
Констатовао је и да нема нерешених питања између две земље.
„Запад показује непријатељски став према Русији и Белорусији али неће им поћи за руком да спрече развој две земље“, истакао је Путин.
Он је коментарисао и последице антируских санкција:
„Санкције стварају одређене проблеме Русији, они се осећају, али и постоје и потенцијали за развој. Русија, захваљујући санкцијама, великом брзином успева да поврати изгубљене компетенције и створи нове.“
Руски лидер је указао да је потребно идентификовати тачке кључне за даљи узајамни развој.
„Инвестициона сарадња и високе технологије представљају приоритетан правац сарадње Русије и Белорусије“, истакао је Путин.
Како је рекао, и пољопривреда је један од најзначајнијих праваца сарадње, а Белорусија на том пољу показује значајне резултате.
Ту је и енергетика, навео је руски председник и нагласио да су Белорусија и Русија постигли одређене споразуме у тој сфери и да ће они бити реализовани.

Лукашенко: Настављамо да се међусобно подржавамо по свим питањима

Минск и Москва настављају да јачају интеграције и подржавају се међусобно по свим питањима, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко након састанка са руским лидером Владимиром Путином у уском саставу.
Он је истакао да је са руским колегом разговарао о варијантама реаговања на претње у близини граница Савезне државе.
Поред тога, Лукашенко је нагласио да је са Путином размотрио и друга осетљива питања од којих зависи економија земље.
Он је апеловао на Москву да се оперативније ради на завршетку формирање јединствене индустријске политике Савезне државе.
„Минск и Москва треба да штите своја тржишта не једни од других, већ од оних који су Русији и Белорусији увели санкције. На тржишту Савезне државе не треба да буде ограничења за руске и белоруске компаније“, оценио је Лукашенко.
Такође је поручио да је Белорусија спремна да настави рад са Русијом у нуклеарној сфери, укључујући изградњу објеката у трећим земљама.
Лукашенко је објавио и да је Русија усвојила одлуку о условима испоруке нафте и гаса Белорусији и да ће оне у најскорије време бити формулисане.

Белорусија и чланство у ШОС

Белорусија ће постати десета земља-чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) на самиту у Астани у јулу, најавио је Путин.
Он је додао да би желео да истакне да је Русија на све начине допринела придруживању Белорусије у састав ШОС-а, те да ће до самита у Астани бити завршене све неопходне процедуре за то.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала