- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Разграничење увелико траје, Босна је фирма у стечају и под катанцем

CC0 / marijanana / Застава БиХ - илустрација
Застава БиХ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Пратите нас
Разграничење у БиХ увелико траје још од састављања земље од два кантона а данашње одлуке Владе Републике Српске су само убрзале тај процес, сматра политиколог из Бањалуке Војислав Савић уз напомену да је БиХ фирма у стечају и под катанцем.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће у наредних 30 дана бити предложен споразум о мирном разграничењу у БиХ.
„Ми данас крећемо са формалном одлуком да се тражи мирно разграничење. Предложићемо да се прво разјасне политичке надлежности везано за ентитете, а да сачувамо и оставимо садашњи модел функционисања привреда и у року од неколико година да то прилагодимо моделу мирног разграничења“, рекао је Додик у Братунцу, после седнице Владе Републике Српске.

Разграничење увелико траје

Мирно разграничење у БиХ већ увелико траје и ово сада је само симболичко убрзање тог процеса јер још од времена откако је БиХ састављена од два ентитета, она никад није имала шансу да заживи, каже Савић за Спутњик.
Јер увек је био неко са стране ко је ту роварио и водио процес ка унитаризацији БиХ што је у принципу немогуће извести, додаје Савић.
„Тако да догађаји попут овог где само једна страна у БиХ заговара усвајање резолуције, наравно уз подршку међународних партнера којима то одговара због њихових разлога, само поспешује и убрзава један процес који је неминован. А то је да смо етнички већ извршили сепарацију ми сами једни од других, и са те стране не видим да се нешто лоше може десити. Јер људи већ живе одвојеним јавностима, одвојеним срединама, одвојеним културама, гледају се друге емисије, читају се друге књиге, прате се други медији. Једино што спаја Србе и Бошњаке су 'Звезде Гранда' где они иду у Београд и певају тамо. Држава не може опстати на томе, држава нема супстанцијални карактер, држава нема оно што је најважније а то је унутрашње признање о својој целини, тако да све ово што се дешава само је убрзање процеса који већ траје.“

Босна – радња у стечају под катанцем

Савић се слаже са Додиковом изјавом да је „затворена радња која се зове БиХ“ и додаје да је то предузеће које је у стечају, под катанцем и у које више нико жив не верује и само би требало да се види који је модел да се оно трансформише или претвори у нешто друго.
Према Савићевом тумачењу, изјава председника Српске да нема више сарадње са Сарајевом пре свега значи најаву заустављања свих најзначајнијих пројеката, европског пута и свега онога што чини напредак једне државе.
„Мислим да ће на нивоу БиХ остати само оно што мора да би функционисале основе ствари у Републици Српској. Све остало што није везано за опстанак српског народа и Републике Српске ће бити на 'стенд бају' и у некој силазној путањи.“

Сарајево звецка оружјем

Савић сматра да неће бити никаквих провокација ни домаћих ни страних војника у БиХ после данашње одлуке Владе Републике Српске јер и даље су највећи гаранти мира и сигурности цивилне снаге.
„Република Српска има свој МУП, кантони у Федерацији имају своје СУП-ове и МУП-ове тако да не мислим да ће доћи до било каквог сукоба. Једино се из Сарајева подгрева та прича да би требало да дође до неког насиља. У принципу, народу није ни до каквог ратовања и звецкања оружјем, већ само да дође до мирног политичког дијалога. Ако већ Сарајево није вољно да прави државу зашто би неко други био вољан, и назор пристао на компромисе а да заузврат не добије ништа. Дакле, од Срба и Хрвата се само тражи да нешто дају, а нема ништа заузврат. То није компромис, то није држава. То је насиље а насиље се мора зауставити мирним путем“, закључио је Савић.
Погледајте и:
Седница Владе Републике Српске у Сребреници - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РЕГИОН
Српска тражи од Србије подршку за мирно раздруживање у БиХ: Обраћање после седнице Владе РС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала